Ucrainenii care s-au adăpostit în România de război nu au primit în 2024 ajutoarele financiare de la stat, potrivit Libertatea.
Ultimele plăți au fost făcute la jumătatea lunii februarie, dar tranșa de bani reprezenta suma restantă aferentă ultimelor luni din 2023, potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
„În ceea ce privește cheltuielile aferente lunilor ianuarie și februarie 2024, instituția noastră a întreprins demersuri către structura ierarhic superioară, în vederea alocării fondurilor necesare, încă din momentul primirii solicitărilor din partea autorităților administrației publice locale, în prezent neexistând posibilitatea obiectivă de estimare a unei date la care vom primi sumele solicitate”, au transmis oficialii IGSU, care au precizat că vor vira fondurile imediat ce vor repartizate de la bugetul de stat.
Inspectoratele județene ale IGSU au primit în 15 februarie ultima tranșă de bani pentru refugiații ucraineni, dar aceasta reprezenta sumele care nu au fost plătite în ultimele luni ale anului trecut.
Ajutoarele pentru refugiații ucraineni au fost virate cu întârziere și anul trecut din cauza deficitului bugetar.
Câteva zeci de refugiați ucraineni care așteaptă să-și primească datoriile de la statul român, au protestat anul trecut în noiembrie, în fața Ministerului Finanțelor.
„Păstrați Promisiunea.
Plătiți Banii”, „Guvernul României și dm.
Președinte vă rugăm să îndepliniți promisiunile luate față de refugiații ucraineni” sau „Refugiații au venit cu speranță, dar au plecat cu datorii” au fost câteva dintre mesajele scrise pe pancartele protestatarilor.
Printre protestatari s-au numărat și persoane cu dizabilități care s-au plâns că nu primiseră banii alocați pentru persoana însoțitor – cea care are grijă de cel cu dizabilitate.
Un nou program de ajutor pentru refugiații ucraineni a fost creat în aprilie 2023, prin intermediul căruia banii ajung direct la beneficiari.
Înainte, la ajutoarele prin programul „50/20” (50 lei pentru cazare și 20 de lei pentru masă), banii treceau prin mâinile unor intermediari: românii care îi primeau pe ucraineni în gazdă.
Hotărârea a venit cu sume mai mici și criterii mai stricte de acordare decât cele anterioare.
Ca să primească ajutorul, refugiații trebuie să întrunească mai multe condiții: „să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României” și să-și înscrie copiii într-o formă de învățământ.