Canabisul recreațional va fi legal în Germania, dar accesul nu va fi ușor / Iată câteva explicații

Spread the love

Un proiect emblematic – și controversat – al coaliției lui Olaf Scholz, legalizarea parțială a canabisului în scopuri recreative intră în vigoare în Germania începând de luni.

Însă accesul legal la acest drog nu este chiar atât de simplu.

AFP ne oferă câteva explicații:Această zi, dedicată în mod tradițional glumelor, marchează prima etapă a reformei: posesia a 25 de grame de canabis uscat în locuri publice este autorizată pentru adulți, la fel ca și cultivarea la domiciliu a maximum trei plante de către un adult și deținerea a 50 de grame de canabis pentru uz personal.

Cu o doză medie estimată de 0,3 grame pe joint, 25 de grame sunt suficiente pentru a rula aproximativ 80 de joint-uri.

Dar nu se poate fuma oriunde: consumul este interzis pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor, creșelor, locurilor de joacă și obiectivelor sportive publice.

Iar în zonele pietonale, fumatul este complet interzis între orele 7.

00 și 20.

00.

Oamenii vor trebui să aștepte câteva luni înainte de a putea obține legal drogul prin intermediul „cluburilor de canabis”, asociații fără scop lucrativ care pot fi înființate începând cu 1 iulie, după un proces administrativ complex.

Cu sediul în Germania, sub responsabilitatea autorităților regionale, numărul de membri este limitat la 500, iar acestea vor putea distribui maximum 50 de grame pe lună pentru fiecare membru.

Adulții cu vârsta sub 21 de ani au dreptul la 30 de grame de canabis care să nu conțină mai mult de 10% THC, una dintre moleculele cu efecte psihotrope.

Este interzisă apartenența la mai multe asociații în același timp.

Întâlnirea și consumul în cadrul acestor „cluburi” nu sunt permise.

În acest stadiu, canabisul nu va fi vândut în Germania, astfel că nu vor exista magazine specializate, așa cum se prevedea într-un prim proiect de lege, și nici coffee shop-uri.

Pentru a avea acces legal la el, va trebui să fiți rezident în țară de cel puțin șase luni și să îl cultivați singur sau prin intermediul unui club.

Acest lucru ar trebui să atenueze riscul unui aflux de „turiști ai drogurilor” prognosticatt de criticii legii, în special de partidele conservatoare de opoziție CDU/CSU.

Într-o a doua etapă, dar fără un calendar, guvernul intenționează să experimenteze vânzările în farmacii sau în magazine autorizate de stat în regiuni „pilot” care urmează să fie definite.

Obiectivul guvernului, format din social-democrați, verzi și liberali, de a reglementa consumul de canabis de bună calitate pentru a lupta mai eficient împotriva traficului, s-a lovit de opoziția acerbă a conservatorilor, care au avertizat asupra riscurilor pentru sănătate pe care le implică legalizarea acestui drog și, în opinia lor, banalizarea lui.

Mulți se tem, de asemenea, că sistemul judiciar va fi supraîncărcat: amnistia prevăzută pentru infracțiunile legate de canabis înseamnă că zeci de mii de hotărâri judecătorești vor trebui să fie reexaminate.

Friedrich Merz, liderul partidului CDU, aflat în prezent în fruntea sondajelor de opinie, a avertizat deja că, dacă partidul său va reveni la putere după alegerile din 2025, va „abroga imediat legea”.

(AFP)

Lasă un răspuns