La o săptămână de la cel mai sângeros atac terorist comis în țara lor în ultimii douăzeci de ani, rușii în doliu au continuat să se adune vineri la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova pentru a-și exprima durerea și furia.
La 22 martie, bărbați înarmați au intrat în această sală de concerte din Krasnogorsk înainte de a deschide focul asupra mulțimii și de a incendia clădirea.
Cel puțin 144 de persoane au murit și 360 au fost rănite în acest atac, care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.
După o confuzie inițială, Kremlinul a recunoscut că în spatele atacului se află „islamiști radicali”, dar a continuat să vadă o legătură cu Ucraina.
Doisprezece suspecți au fost arestați, inclusiv cei patru presupuși atacatori, care erau originari din Tadjikistan.
Vineri, la doar câțiva pași de clădirea incendiată, unde salvatorii căutau încă trupurile victimelor din zilele precedente, mormanul de flori, scrisori scrise de mână și jucării continua să crească, după cum au observat jurnaliștii AFP.
„Plâng mai ales pentru copii.
Fie ca pământul să se prăbușească sub picioarele acestor monștri”, a declarat Tatiana, o pensionară în vârstă de 72 de ani, blestemând atacatorii.
Ea a precizat că a venit să prezinte „condoleanțe rudelor victimelor”.
În timp ce unii preferă să evite să speculeze asupra motivelor autorilor atacului, alții acuză Ucraina, reluând retorica autorităților și a presei de stat.
„Cei care au făcut acest lucru, care l-au finanțat, care au contribuit la el, sunt monștri inumani.
Acum știm cine a acționat împotriva Rusiei.
Să ardă în iad!”, a declarat Vitalia, o angajată în sectorul cultural în vârstă de 50 de ani, fără a preciza pe cine acuză.
Ivan Marinici, un cineast în vârstă de 29 de ani care și-a pierdut un prieten în atac, crede că „cineva din Ucraina, un oligarh ucrainean” este „în spatele a tot”.
Prietenul său, cântărețul cu handicap Maxime Verbenine, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis de atacatori, dar a reușit să își protejeze prietena cu trupul, căzând peste ea.
Fata se află la spital cu arsuri provocate de incendiu.
Mama lui Ivan, Elena Marinici, în vârstă de 65 de ani, este convinsă că „Ucraina a fost în spatele acestei acțiuni”.
Ea crede că autorii masacrului au fost cetățeni tadjici „pentru a putea acuza Statul Islamic”.
Această organizație jihadistă a revendicat în repetate rânduri responsabilitatea pentru acest atac, difuzând chiar videoclipuri realizate de atacatori în timpul masacrului.
La fel ca în urma fiecărui atac terorist, această tragedie a reaprins dezbaterea privind reinstaurarea pedepsei cu moartea în Rusia.
Katerina, o restauratoare în vârstă de 29 de ani, care solicită ca oamenii să fie învățați „cum să se comporte în astfel de situații, cum să se salveze”, se declară în favoarea acestei idei.
O slujbă religioasă pentru victime are loc la fiecare două ore în fața memorialului improvizat de către preoții din Krasnogorsk.
În această după-amiază, este rândul lui Serghei Cesnokov să oficieze.
„Tragedia i-a unit pe oameni.
Iar cel mai important lucru acum este să menținem acest spirit de unitate”, spune el, povestind cum oameni de diferite naționalități care lucrează în Rusia vin la biserica sa pentru a se ruga pentru cei care au fost uciși sau răniți.
Pe pancartele din mijlocul muntelui de flori se poate citi: „Georgia jelește alături de voi”, „Azerbaidjanul jelește alături de voi”, „Poporul tadjik jelește alături de voi”.
În ziua masacrului, aproximativ cincizeci de spectatori care au reușit să scape din sala de concerte s-au refugiat într-o biserică ortodoxă din apropiere.
„Slavă Domnului, suntem uniți.
Suntem ruși, suntem puternici, vom învinge”, a declarat Valentina, o pensionară în vârstă de 70 de ani.
Varvara Nikitina, o casnică de 30 de ani, oftează: „Din păcate, nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat, dar ne putem ruga pentru cei morți, ne putem ruga pentru cei care sunt încă în spital.
Sunt aici pentru a face asta, este datoria mea”.
(reportaj AFP)Pe același subiect: