Actrița Sara Poyzer acuză BBC că a înlocuit-o cu o voce generată de A.I. / Val de critici la adresa societății de radiodifuziune de la Londra

Spread the love

Actriţa Sara Poyzer, care joacă în producţia de scenă a musicalului „Mamma Mia!”, susţine că i s-a spus că vocea ei din dublajul unei viitoare producţii BBC va fi înlocuită de inteligenţa artificială (A.

I), relatează The Guardian, citat de News.

ro.

Postările actriţei pe reţelele de socializare par să arate o captură de ecran de pe un e-mail trimis de o companie de producţie care lucrează pentru BBC, drept răspuns la întrebări ale acesteia privind o lucrare de voiceover pe care fusese programată să o interpreteze.

„Ne pare rău pentru întârziere”, se arată în mesaj.

„Am avut aprobarea de la BBC pentru a folosi vocea generată de AI, aşa că nu vom mai avea nevoie de Sara”.

Poyzer a scris: „Deprimant”.

Postarea a fost vizualizată de peste 2 milioane de ori pe „X”, fosta rețea Twitter, generând aproape exclusiv reacţii critice, inclusiv o serie de răspunsuri extrem de injurioase din partea unor persoane precum actorul Chris Addison.

„Este timpul ca actorii şi creatorii britanici să tragă o linie în nisip”, a comentat și actorul din Game of Thrones, Miltos Yerolemou.

„La fel ca fraţii şi surorile noastre americane, este timpul să ne opunem acestei situaţii”, a declarat el cu referire la dubla grevă care a paralizat Hollywood-ul anul trecut.

Printre altele, actorii și scenariștii americani au cerut garanții că munca lor nu va fi înlocuită de A.

I.

Comediantul şi gazda podcastului Nobody Panic, Stevie Martin, a declarat la rândul său că „cea mai mare parte a veniturilor mele provine din dublaje.

Fără ea ar fi trebuit să aleg o altă carieră din cauza banilor”.

Utilizarea inteligenţei artificiale în emisiunile TV este utilizată din ce în ce mai mult, vicepreşedintele Directors UK declarând recent în faţa parlamentarilor de la Londra că se aşteaptă ca serialele să fie generate în întregime de inteligenţa artificială „în trei-cinci ani”.

Directors UK este organizația care îi reunește pe regizorii britanici din domeniul artelor audiovizuale, având peste 8.

000 de membri.

Poyzer a refuzat să comenteze situația, dar agenţia ei de voiceover, Voice Squad, a declarat: „Am fost foarte dezamăgiţi să primim răspunsul companiei de producţie, mai ales că este vorba de un proiect BBC”.

„BBC a reprezentat întotdeauna calitatea în programele sale factuale şi dramatice.

În calitate de agenţie de voiceover, considerăm că AI reprezintă un pericol pentru întreaga industrie – îndepărtând munca artiştilor care s-au pregătit timp de trei ani la şcoala de teatru şi au petrecut mulţi ani perfecţionându-şi meseria.

Artiştii de voce sunt actori deosebit de pricepuţi care merită să nu le fie devalorizată munca”.

În urma scandalului, BBC a publicat un comentariu în care afirmă că au existat circumstanţe foarte specifice care au dus la înlocuirea lui Poyzer.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Realizăm un documentar extrem de sensibil în care apare un colaborator care se apropie de sfârşitul vieţii şi care acum nu mai poate vorbi.

Am colaborat îndeaproape cu familia sa pentru a explora modul în care am putea reprezenta cel mai bine vocea colaboratorului la sfârşitul filmului, când sunt citite cuvintele pe care le-a scris”.

„În aceste circumstanţe foarte speciale şi ţinând cont de dorinţele familiei, am fost de acord să folosim A.

I.

pentru o scurtă secţiune pentru a recrea o voce care acum nu mai poate fi auzită.

Acest lucru va fi etichetat în mod clar în cadrul filmului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BBC.

Folosirea A.

I.

a provocat noi controverse la BBC în ultimele zile.

Săptămâna trecută, societatea de radiodifuziune a fost nevoită să anunţe că nu va mai folosi materiale de marketing generate de A.

I.

pentru a promova serialul său Doctor Who, după ce mai mulţi fani s-au plâns de acest lucru.

„Am urmat toate procesele de conformitate editorială ale BBC, iar textul final a fost verificat şi semnat de un membru al echipei de marketing înainte de a fi trimis”, a declarat atunci BBC.

„Nu avem planuri să mai facem acest lucru pentru a promova Doctor Who”.

Marţi, Tim Davie, directorul general al BBC, a stabilit câteva principii privind modul în care A.

I.

va putea fi folosit de corporație.

„Să nu compromitem niciodată controlul creativ uman, să sprijinim deţinătorii de drepturi şi să susţinem standardele noastre editoriale, dar să lansăm în mod proactiv instrumente care să ne ajute să construim relevanţă”, a notat șeful BBC, printre altele.

Lasă un răspuns