Science Report: Topirea ghețurilor din Antarctica va modifica durata unui an ● NASA a stabilit ce instrumente vor fi plasate pe Lună în cadrul misiunii Artemis III ● SUA confirmă, gripa aviară a fost identificată în premieră în fermele de vite

Spread the love

Topirea ghețurilor din Antarctica va modifica durata unui an ● NASA a stabilit ce instrumente vor fi plasate pe Lună în cadrul misiunii Artemis III ● SUA confirmă, gripa aviară a fost identificată în premieră în fermele de viteÎncălzirea globală tinde să influențeze planeta în multe moduri, însă unul dintre acestea nu s-a aflat niciodată sub lupa specialiștilor.

Mai exact, un studiu semnat de un cercetător de la Institutul de Geofizică din California, Duncan Carr Agnew, susține că topirea accelerată a ghețurilor antarctice va modifica viteza rotației planetei.

Cercetătorul american, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature, afirmă că, la rata actuală de topire a ghețurilor, nu va mai fi nevoie ca o secundă să fie extrasă din timpul universal în anul 2026, așa cum era planificat.

În fapt, acest lucru ar trebui să se întâmple trei ani mai târziu, în 2029, conform datelor oferite de Duncan Carr Agnew.

Poate că o secundă în plus sau în minus nu pare mult, însă pentru oamenii de știință și nu numai, această schimbare este una mai mult decât îngrijorătoare.

În primul rând, este nevoie de o masă enormă pentru a modifica viteza de rotație chiar și cu o secundă.

Iar asta arată cât de gravă este situația topirii ghețurilor de la Polul Sud.

Apoi, orice modificare de acest gen poate avea implicații profunde în domenii în care timpul cât mai exact este imperios necesar, de la comunicații și până la piețele financiare.

Autorul studiului este de părere că, dată fiind topirea accelerată a ghețurilor din Antarctica, dar și a celor din Groenlanda, distribuția masei totale de pe suprafața Terrei a fost modificată.

Ca urmare, și schimbarea vitezei de rotație a Terrei.

Deocamdată, nu se pune decât problema extragerii unei secunde, avertizează Duncan Carr Agnew, însă viteza de rotație a planetei a suferit mai multe anomalii recente, iar asta înseamnă că, dacă datele sunt corecte, într-un viitor apropiat, modificările timpului universal vor deveni tot mai dese.

Este vorba despre trei instrumente științifice, care nu doar că vor colecta informații despre mediul selenar și despre procesele geologice de pe Lună, ci vor fi imperios necesare pentru pasul cel mai important, stabilirea unei baze permanente, cu echipaj uman, pe satelitul nostru natural.

Mai mult, vor oferi informații care, ulterior, vor fi folosite pentru trimiterea primului echipaj uman pe Marte.

Primul dintre acestea este Stația de Monitorizare a Mediului Lunar (LEMS), un seismograf autonom care va înregistra toate seismele lunare din zona polară.

În plus, acesta va oferi informații despre crusta și mantaua selenară, pentru a putea reduce la un nivel minim riscurile inerente amplasării bazei.

Un al doilea instrument este LEAF (Efectele Lunare asupra Florei Agricole), care va analiza efectele mediului lunar asupra plantelor pe care NASA intenționează să le cultive pe Lună.

LEAF are rolul de a observa efectele asupra creșterii plantelor, a fotosintezei, a stresului și a răspunsului acestora în cazul unei gravitații reduse și a radiațiilor.

Ultimul, LDA (Analizorul Dieletric Lunar), un dispozitiv care va măsura capacitatea regolitului de a propaga un câmp electric, un element cheie în detectarea substanțelor volatile din sol.

În cazul de față, cea mai importantă este gheața.

Practic, afirmă oficialii NASA, este vorba despre primii pași concreți căte o nouă eră, cea a colonizării spațiale.

În același timp, așa cum s-a tot spus, este prima misiune cu echipaj uman pe Lună după mai bine de 50 de ani, și una care va oferi date despre aspecte nestudiate până acum.

O boală „ciudată” a fost raportată recent la patru ferme de vite din Texas și Kansas, o boală care făcea ca laptele recoltat de la vaci să fie îngroșat și decolorat.

Analiza acestuia a indicat prezența unei variante extrem de contagioase a virusului gripei aviare (HPAI).

Alte cazuri au fost semnalate în New Mexico, însă nu se specifică numărul fermelor afectate.

Crescătorii de animale afirmă că populația din statele respective nu trebuie să se teamă.

Laptele nu arăta normal și nu ar fi ajuns niciodată pe piață, astfel încât să fie consumat de oameni.

În plus, chiar și dacă ar fi făcut-o, el ar fi fost supus procesului de pasteurizare, proces în care virusul ar fi fost distrus.

Datele oferite de specialiștii americani confirmă un experiment de laborator realizat în 1997, prin care cercetătorii au încercat să afle dacă virusul gripei aviare putea infecta vitele, așa cum o făcuse cu porcinele și cu oamenii.

Rezultatul de atunci arăta că vitele sunt susceptibile de infectare însă nu existau dovezi clare care să indice acest fapt.

Oficiali ai Departamentului Agriculturii din Texas au asigurat populația că urmăresc cu atenție evoluția virusului în fermele de vaci și că absolut tot laptele contaminat va fi distrus.

În acest moment, oamenii de știință din SUA studiază genomul virusului pentru a afla de unde a venit și cum s-a transmis la vite, în ceea ce reprezintă o premieră mondială.

Până acum, virusului gripei aviare (H5N10) fusese identificat doar la o fermă de capre din Minnesota, singurele rumegătoare depistate pozitiv cu virusul în cauză.

Până acum, specialiștii au confirmat că virusul a fost depistat la vulpi, ratoni, opossumi, foci, leoparzi, lei, pume și sconși, fapt care confirmă capacitatea sa de a suferi mutații.

Aceiași oficiali ai Departamentului Agriculturii au declarat că nu va fi nevoie ca vitele să fie ucise pe capete, așa cum s-a întâmplat în cazul fermelor de păsări, și că se așteaptă ca animalele să își revină complet.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!Sursa foto: profimediaimages.

ro

Lasă un răspuns