Israelul a cerut Casei Albe să reprogrameze o întâlnire la nivel înalt privind planurile militare pentru orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, pe care premierul Benjamin Netanyahu o anulase brusc, au declarat miercuri oficiali, într-o încercare aparentă de a reduce tensiunile dintre cei doi aliați, potrivit Reuters.
Netanyahu a anulat o vizită planificată la Washington de către o delegație israeliană de rang înalt după ce SUA a permis luni adoptarea la ONU a unei rezoluții de încetare a focului în Gaza, marcând un nou minim din timpul războiului în relațiile sale cu președintele Joe Biden.
Suspendarea întâlnirii din această săptămână a pus un nou obstacol în calea eforturilor SUA, preocupate de o criză umanitară tot mai gravă în Gaza, de a-l determina pe Netanyahu să ia în considerare alternative la o invazie terestră a Rafah, ultimul refugiu relativ sigur pentru civilii palestinieni.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor: „Biroul premierului a fost de acord să reprogrameze întâlnirea dedicată” la Rafah.
„Așa că acum lucrăm cu ei pentru a stabili (o) dată convenabilă”, a adăugat ea.
Un oficial israelian de la Washington, care a vorbit sub protecția anonimatului, a confirmat că se organizează o nouă întâlnire și a declarat că Netanyahu ia în considerare trimiterea delegației sale încă de săptămâna viitoare.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea biroului lui Netanyahu.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a purtat discuții ample cu înalți oficiali americani în această săptămână și a încercat să reducă tensiunile între cele două guverne.
Gallant, deși nu face parte din cercul de apropiați ai lui Netanyahu, este un arhitect cheie al campaniei împotriva Hamas ca represalii la ravagiile militanților din 7 octombrie, care, potrivit Israelului, au ucis 1.
200 de persoane.
Răspunsul militar al Israelului a ucis peste 32.
000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare din enclava condusă de Hamas.
Echipa israeliană va fi condusă în continuare de ministrul afacerilor strategice Ron Dermer și de consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi, doi dintre apropiații lui Netanyahu, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.
Se așteaptă ca discuțiile să se concentreze pe ofensiva anunțată de Israel la Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați.
Casa Albă a declarat săptămâna trecută că intenționează să împărtășească cu oficialii israelieni alternative pentru a elimina batalioanele rămase ale Hamas în Rafah fără o invazie terestră la scară largă, despre care Washingtonul spune că ar fi un „dezastru”.
Amenințarea unei astfel de ofensive a sporit diferențele dintre aliații apropiați ai Statelor Unite și Israelului și a ridicat întrebări cu privire la faptul că SUA ar putea restricționa ajutorul militar dacă Netanyahu îl sfidează pe Biden și merge oricum înainte.
Biden, care candidează pentru realegere în noiembrie, se confruntă cu presiuni nu doar din partea aliaților Americii, ci și din partea unui număr din ce în ce mai mare de colegi democrați pentru a ține în frâu răspunsul militar israelian în Gaza.
Decizia lui Biden de a se abține la ONU, care vine după luni de zile în care a aderat în mare parte la politica americană de lungă durată de a proteja Israelul în cadrul organismului mondial, pare să reflecte frustrarea tot mai mare a SUA față de liderul israelian.
Netanyahu a emis o replică dură, calificând mișcarea SUA drept o „retragere clară” față de poziția sa anterioară și care ar afecta eforturile de război ale Israelului și negocierile pentru eliberarea celor peste 130 de ostatici încă reținuți în Gaza.
Oficialii americani au declarat la momentul respectiv că administrația Biden a fost perplexă în legătură cu decizia lui Netanyahu și a considerat-o o reacție exagerată, insistând că nu a existat nicio schimbare de politică.