Emmanuel Macron vrea să-l convingă pe președintele Braziliei, Lula da Silva, să sprijine Ucraina

Spread the love

Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-l convingă pe omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, să sprijine Ucraina.

Macron se află într-o vizită de trei zile în Brazilia, scrie Bloomberg, citat de The Kyiv Independent.

Este prima dată când un președinte francez vizitează țara în ultimii 11 ani.

„În centrul agendei sale va fi încercarea de a-l convinge pe președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva să ia atitudine față de război”, a informat Bloomberg.

„Liderul francez pariază că diferențele sale cu Lula cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia pot fi reduse”, a spus Bloomberg, citând oficiali francezi anonimi.

În timp ce Macron s-a impus recent drept unul dintre cei mai deschisi susținători ai Ucrainei, Lula a încercat de mult să se poziționeze ca mediator în conflict, iar Brazilia ca o parte neutră.

Bloomberg a subliniat că Lula a respins în mod repetat înarmarea Ucrainei și „consideră că cele două părți împărtășesc vina pentru război”.

Se pare că Lula a refuzat cererea președintelui Volodymyr Zelensky de a se întâlni în Argentina în decembrie 2023, deoarece ambii lideri participau la inaugurarea lui Javier Milei, noul președinte al Argentinei.

Zelensky și da Silva s-au întâlnit ultima dată pe 20 septembrie la New York, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite.

În timpul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz în ianuarie 2023, Lula a spus că Rusia a făcut o greșeală invadând Ucraina, dar a refuzat să condamne invazia pe scară largă.

Câteva luni mai târziu, Lula a sugerat că Ucraina ar trebui să fie deschisă ideii de a renunța la Crimeea în schimbul păcii cu Rusia.

Lasă un răspuns