Asigurătorii, îngrijorați că Statul vrea prelungirea plafonării prețurilor RCA fără a ține cont de inflație: Contravine legislației UE și nu e „un medicament minune”

Spread the love

Industria de asigurări a luat notă cu profundă îngrijorare de dorința autorităților de a prelungi pentru a 3-a oara perioada de plafonare a primelor RCA, cu înca 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflației, a reacționat miercuri UNSAR – Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România.

Uniunea susține că „plafonarea primelor RCA reprezintă o încălcare flagrantă a normelor Uniunii Europene” și se omite faptul că prețul polițelor RCA este influențat de numărul mare de accidente, de despăgubirile plătite și de costurile în creștere”.

Uniunea subliniază că în cazul vehiculelor folosite pentru transport, frecvența accidentelor este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% vs.

6,6%).

Asigurătorii mai reclamă și faptul că măsura de prelungire a plafonării se suprapune pe discuțiile privind modificarea Legii 132/2017 privind RCA, unde propunerile industriei de asigurări pentru asigurarea sustenabilității pieței de profil nu au fost luate în considerare, în ciuda faptului că sunt dorite inclusiv de către șoferii din România.

Legat de nemulțumirile asigurătorilor ar trebui menționat că noul vicepreședinte ASF, Sorin Mititelu, a declarat recent pentru HotNews.

ro că acestea sunt parțial justificate și că o parte din vină o au și ei la modul de tarifare RCA.

Cel puțin 3 asigurători au tarife RCA injuste pentru anumite categorii de clienți considerați „asigurați cu risc ridicat”, cu prețuri chiar și de 2-3 ori peste valoarea tarifului de referință, și la fel de incorectă este și practica ca prețurile pe 6 luni să fie aproape similare cu cele pe un an, a declarat miercuri pentru HotNews.

ro Sorin Mititelu, noul vicepreședinte pe asigurări în ASF.

Soluția promisă de acesta este introducerea unor ghiduri de conduită, în vara acestui an, care dacă nu vor fi respectate să permită intervenția ASF.

Reacția de astăzi a asigurătorilor vine după ce Ministerul de Finanțe a scos în consultare marți seara un proiect de act normativ care propune prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni până la data de 30 iunie 2024.

În prezent prețurile RCA sunt plafonate la nivelul tarifelor practicate de către asigurători la data de 28 februarie 2023, indexate cu un procent de maximum 6,8%, situație care ar expira la finele lunii martie.

Măsura propusă de Finanțe este motivată de nevoia de „a combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor” din piață.

Printre problemele care se mențin încă în piața RCA, Ministerul de Finanțe enumeră faptul că doar 7 din 10 autoturisme sunt asigurate RCA, numărul mare de asigurați cu risc ridicat alocat asigurătorilor, gradul mare de concentrare din piață.

În plus, Ministerul spune că are în vedere și faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

Proiectul de HG se va afla probabil joi, 28 martie, pe agenda ședinței de Guvern.

Lasă un răspuns