ANALIZĂ România nu a luat nicio măsură de reducere a consumului de energie în ultimii ani / Ce au făcut restul țărilor din UE

Spread the love

România, Bulgaria și Letonia sunt singurele țări din Uniunea Europeană care nu au luat nicio măsură de reducere a consumului de energie în ultimii doi ani, de la izbucnirea crizei din acest sector, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă.

În plus, facturile românilor sunt plafonate până în 2025 și Guvernul vrea să prelungească plafonarea cu încă un an, astfel că oamenii nu sunt stimulați să fie mai eficienți.

La nivelul UE, consumul s-a redus cu 20%, în principal prin măsuri precum reducerea temperaturii din case și a utilizării aerului condiționat, dar și prin economii la iluminat.

România nu a luat nici o măsură de reducere voluntară a consumului de energie, justificând că nivelul consumului per persoană este deja printre cele mai scăzute din Europa.

„Acest aspect este complet greșit, deoarece în fapt nivelul scăzut al consumului este cauzat de sărăcia energetică din România și a condițiilor ambientale improprii în care stau circa 39% dintre români”, spune asociația.

De asemenea, românii nu au niciun motiv să-și reducă voluntar consumul, atâta vreme cât facturile au fost plafonate începând din toamna anului 2021 și vor fi în continuare până în 2026.

În 2022, după declanșarea crizei din energie care a crescut prețurile alarmant, Consiliul Uniunii Europene a convenit asupra unui obiectiv de reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze (echivalentul a 45 miliarde de metri cubi) până în primăvara anului 2023.

Obiectivul a fost depășit, cererea scăzând cu 18% (cu 53 de miliarde mc).

Pe baza acestei experiențe, obiectivul voluntar a fost extins până în martie 2024 și se estimează că s-a economisit în această perioadă un volum de 60 de miliarde de metri cubi de gaz.

Comisia Europeană consideră că, dacă reducerile de consum nu sunt realizate conform planificării, acest lucru ar putea afecta negativ umplerea depozitelor subterane și ar putea crește nivelul și volatilitatea prețurilor la gaze.

Asociația Energia Inteligentă a analizat ce măsuri a luat fiecare țară din UE.

Germania, Italia, Franța, Portugalia și Spania au cele mai robuste măsuri de eficiență energetică la consumatorii casnici.

Sunt și țările cu cel mai mare consum de gaze din UE, acoperind în 2021 peste 60% din cererea de gaze din UE.

Măsurile luate înseamnă o reducere de 3% a gazului total consumat de aceste țări, care corespunde cu gazul consumat în 2021 de Finlanda, Lituania, Suedia, Estonia și Letonia la un loc (7,71 miliarde de metri cubi).

Mandate care limitează încălzirea și răcirea aerului:Mandate de limitare a consumului de energie pentru iluminat:Este grupa în care țările au introdus măsuri obligatorii pentru a reduce consumul de gaze și energie electrică doar într-un singur sector, aproape întotdeauna cel public, împreună cu măsuri voluntare pentru întreprinderi și cetățeni.

În ceea ce privește Letonia, consumul de gaze este în scădere de 10 ani și nu era nevoie de măsuri suplimentare.

În 2022, reducerea consumului s-a accentuat, ca urmare a prețurilor ridicate, dar și a faptului că lumea a muncit mai mult de acasă și s-au redus orele de lucru.

În absența măsurilor naționale de economisire a energiei, unele municipalități din Letonia au luat acțiuni la nivel local, concentrându-se în primul rând pe eficiența iluminării.

În mod similar, în Bulgaria reducerea consumului de energie este atribuit exclusiv temperaturilor mai blânde de iarnă și prețurilor mari la gaze.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns