Comisia Europeană a recomandat marți un set de măsuri care ar trebui luate de giganții IT care dețin platforme și motoare de căutare online cu peste 45 milioane de utilizatori activi în UE pentru a atenua riscurile sistemice care ar putea afecta viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie.
În temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (Digital Service Act), serviciile desemnate cu peste 45 milioane de utilizatori activi în UE au obligația de a atenua riscurile legate de procesele electorale, protejând în același timp drepturile fundamentale, inclusiv dreptul la libertatea de exprimare.
Comisia Europeană susține că aceste recomandări reprezintă „cele mai bune practici pentru atenuarea riscurilor legate de procesele electorale în acest moment”, dar că implementarea lor depinde depind de particularitățile fiecărei platforme și motor de căutare online.
Bogdan Ivan (PSD), ministrul Digitalizării, a reacționat marți după ce lideri ai PSD și PNL au susținut pentru HotNews.
ro că platforma TikTok trebuie reglementată urgent în acest an electoral.
„Nu vreau să se panicheze lumea că o să interzicem de mâine TikTok-ul sau orice altă aplicație, ci vorbim despre niște reguli foarte clare care vor guverna când vorbim despre deepfake, informarea greșită a oamenilor”, a spus Ivan pentru B1 TV.
Ministrul a spus că e o chestiune de săptămâni până când va exista o reglementare clară a rețelelor sociale, astfel încât să fie eliminate mesajele care incită la ură, implicit ură împotriva statului, și care încalcă regulile democratice.
Normele se vor aplica pentru toate rețelele sociale.
Ministrul a explicat și cum se va face concret acest control: „Sunt filtre tehnice și atunci când folosești un anumit tipar verbal, anumite cuvinte, folosești anumit profil comportamental, automat filtrele vor împiedica încărcarea acelui clip video, de exemplu.
Indiferent de partid sau dacă e un om politic sau nu.
Vorbim de un standard unitar care nu favorizează pe cineva”.
Sursa foto: Awargula / Dreamstime.
com