Șoferii care circulă fără RCA, dar și cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu mașina atunci când au asigurarea suspendată riscă amenzi cuprinse între 2.
000 de lei și 15.
000 de lei în funcție de tipul de autovehicul, potrivit modificărilor la legea RCA, adoptate luni de Senat.
În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.
000 de lei și 2.
000 de lei.
Senatul a adoptat luni, ca primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA, care introduc amenzi foarte mari atunci când șoferii sunt prinși fără RCA ori că circulă cu mașinile atunci când au asigurarea auto suspendată.
Asiguratul va putea solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiate pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul RCA inițial și menționează data de începere și de încheiere a suspendării.
Perioada de suspendare este de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.
Asigurătorul prelungește perioada pentru care a preluat răspunderea cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act adițional.
Nerespectarea acestei obligații se sancționează contravențional.
Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului mașinii, cât și deținătorilor mandatați să conducă acea mașină, care trebuie menționați la încheierea asigurării RCA.
Șoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza mașina într-un spațiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancționati cu următoarele amenzi:Amenzile vor putea fi aplicate de către:În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată pot fi sancționați și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofițerii și agenții de Poliție.
Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea franșizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare.
Proiectul de lege se duce acum spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional.