Cum au stricat schimbările climatice distracția într-una dintre țările cu cele mai multe festivaluri în cinstea florilor de cireș

Spread the love

În țări precum Coreea de Sud și Japonia este mare bucurie în perioada de primăvară în care înfloresc cireșii, însă 2024 a adus supărare, fiindcă vremea rea din martie a făcut ca prea puțini cireși să fie în floare în Coreea de Sud când au fost programate festivalurile organizate exact în cinstea acestor arbori.

În Coreea de Sud, în locurile unde în week-end s-au ținut festivalurile dedicate cireșilor, rata de înflorire a fost pe la 10-15% și va atinge maximul spre final de martie și început de aprilie, scrie publicația Korea Times.

În anii trecuți, cireșii au înflorit mai repede decât arăta media multianuală, din cauza vremii mult mai calde, așa că unele festivaluri au fost mutate și pentru 2024 ceva mai repede în an, adică în jurul datei de 24 martie.

Așa se părea că va fi și în 2024, după ce iarna a fost extrem de caldă, însă luna martie a adus vreme nestatornică, cu temperaturi ce au scăzut sub limita de îngheț în unele regiuni ale Coreii de Sud, iar nivelul precipitațiilor a fost mult sub mediu, condițiile fiind neprielnice pentru cireși.

În 2024, unele orașe au decis să mute festivalurile către ultimul week-end din martie sau primul de aprilie.

Nu este ușor, fiindcă sunt mulți oameni care vin să vadă florile, veniturile din turism cresc de câteva ori în acele zile de sărbătoare, iar rezervările se fac și cu 5-6 luni înainte.

Schimbările climatice aduc multe anomalii, iar lungile perioade calde pot fi urmate de perioade mai reci decât normalul și nu lipsesc nici înghețurile din aprilie.

În Japonia, o altă țară faimoasă pentru festivaluri de primăvară, cireșii din regiunea Kyoto au înflorit în anul 2021 cel mai devreme de când există date istorice, iar acolo chiar sunt multe date, de pe la anul 812.

Aceste date care există din secolul IX în Japonia pot fi considerate o comoară istorică, dat fiind că au fost înregistrate cu atenție de împărați, aristocrați, guvernatori, oameni de știință sau călugări.

Faptul că după 1850 cireșii au înflorit tot mai repede poate fi legat și de încălzirea globală care a decalat anotimpurile, iernile fiind mai scurte și mai calde.

Și primăverile încep mult mai repede.

În Kyoto (Japonia) media era de 17 aprilie pe la 1850 și a ajuns în prezent la 5 aprilie.

Sursa foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns