O istorie a curățeniei de primăvară, din lumea antică până la nebunia de pe YouTube

Spread the love

În aprilie, înainte de Paște, în sute de mii de case din România se face „curățenia de primăvară”: se spală geamurile și perdelele, se aerisesc pernele și păturile, se curăță mobila și se bat covoarele.

Așa se proceda și în casele oamenilor ce au trăit acum două – trei milenii și există exemple din mai multe locuri ale lumii și din diferite culturi, Însă oamenii nu făceau curățenie doar pentru a scăpa de mizerie.

.

.

În unele case, această „operațiune” de „dereticare” putea dura mai mult de o săptămână și nu erau deloc zile ușoare pe vremea când nu existau aspiratoare sau mașini de spălat.

Ideea de a curăța casa și curtea după trecerea iernii își are originile în lumea antică și nu este vorba doar despre nevoia de a înlătura murdăria, ci sunt aici și semnificații culturale.

Acum 40 de ani se făceau cozi la bătătoarele de covoare dintre blocuri și în aproape orice casă erau certuri între părinții (care aveau nevoie de ajutor din partea copiilor)) și odraslele (care încercau să se sustragă de la cât mai multe munci ce aveau legătură cu înlăturarea prafului acumulat peste iarnă).

Înainte ca în casele din toată să ajungă becurile și să înceapă să se instaleze și sistemele moderne de încălzire lucrurile erau complicate.

Oamenii nu puteau aerisi des în iernile foarte reci (s-ar fi făcut prea frig în casă), iar aerul din încăperi era insuportabil în martie sau aprilie, când venea căldura, din cauza lunilor în care s-a acumulat funingine de la focul cu lemne (sau de la alte materiale folosite la încălzit).

Problema a persistat și când au apărut primele lămpi cu ulei și apoi cu gaz.

Era neapărată nevoie de o curățenie serioasă și tot primăvara era reparată și casa, dacă pe timpul iernii, spre exemplu, acoperișul a avut de suferit din cauza greutății zăpezii sau dacă vânturile vreun perete.

Nu trebuie să uităm că iernile din trecut erau grele, cu totul diferite față de cele din ultimii 10 ani.

La nivel simbolic, această curățenie când venea căldura era considerată ca fiind un nou început, precum o trecere de la monotonia iernii, la primăvara care aducea cu ea multă muncă, dar și zile mult mai calde și însorite.

Despre curățenia făcută primăvara în case știm din tradiții antice persane, chineze și evreiești.

Nowruz – Anul Nou Persan – este o sărbătoare la care oamenii din Iranul de azi sar peste focuri, prepară mâncăruri speciale, fac acasă un mic altar sau merg la temple.

Sărbătoarea are trei milenii vechime și există și în prezent o tradiție care se traduce prin „scuturatul casei”, iar locuitorii spală hainele, păturile și textilele, pentru a fi curate înainte de marea sărbătoare.

În China, tot la început de primăvară, era o tradiție de a mătura cu simț de răspundere prin casă, gândirea fiind că după ce alungi praful – va rămâne norocul și prosperitatea.

Era important să mături înainte de Anul Nou Chinezesc, fiindcă dacă o făceai după, se considera că „mături” și norocul, nu doar nedoritul praf.

Una dintre cele mai vechi mențiuni despre curățenia făcută primăvara se referă la vechea sărbătoare evreiască Pesah care se ținea în martie sau aprilie.

Sărbătoarea simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel conduși de Moise și, cei 40 de ani de peregrinare prin deșert.

Cum în timpul acestei sărbători nu se consumă pâine și nici produse dospite, oamenii casei măturau pentru a înlătura orice firimituri de pâine nedospită.

Acest măturat ritualic simbolizează graba cu care israeliții au fost nevoiți să fugă din Egipt, înainte ca recolta lor să le permită să facă pâine.

La credincioșii catolici, altarul este curățat ritualic în Joia Patimilor din Săptămâna Mare.

În perioada modernă totul s-a schimbat, datorită curentului electric, becurilor, aspiratoarelor și mașinilor de spălat.

Curățenia se poate face mai rapid și mult mai bine.

În ultimii 10 ani au apărut pe YouTube zeci de mii de filmulețe despre „spring cleaning”, unele având și sute de mii de vizualizări.

Sunt o mulțime de lucruri, de la „tutoriale” despre cum să faci o curățenie „ca la carte” în aprilie și până la clipuri care-i ironizează pe cei care exagerează, curățând absolut orice colțișor.

Au apărut și meme-uri, dar și „maratoane” de curățat în care echipe de oameni cu multă energie vor să încerce să curețe cât mai multe case, într-un anumit interval de timp.

Sunt o mulțime de clipuri în care oamenii explică unde ar trebui să începi în casă cu „șmotrul”, ce ar trebui să eviți, ce aspirator este mai bun decât altul sau de ce ar trebui să faci totul manual.

Surse: National Geographic, Medium.

com, countryliving.

comSursa foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns