Parchetul de la Viena a anunţat săptămâna aceasta că a renunţat la urmărirea penală a concernului german Bayer, acuzat de un grup de ONG-uri că a omis datele cu privire la riscurile legate de utilizarea glifosatului, un erbicid controversat, transmite AFP.
„Au fost examinate toate plângerile referitoare la glifosat.
Ele au fost respinse, iar ancheta în derulare a fost închisă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului public.
Asociaţia austriacă de apărare a mediului Global 2000 a prezentat noi elemente parchetului din Viena în septembrie 2023 împotriva lui Bayer, care în 2018 a cumpărat compania americană Monsanto, producător al erbicidului Roundup, pe bază de glifosat, relatează Agerpres.
„În dosarul său pentru reautorizare, Bayer a exclus în mod nejustificat datele nefavorabile sau a prezentat rezultatele într-o manieră eronată”, a declarat atunci pentru AFP Helmut Burtscher-Schaden, biochimist la Global 2000.
Obiectivul Bayer a fost „de a înşela autorităţile şi publicul cu privire la nocivitatea reală” a produsului, de a ascunde „efectele adverse ale glifosatului asupra sistemului nervos”, în special la femeile însărcinate şi la copiii mici, potrivit documentului prezentat instanţei.
Bayer, care se luptă cu o serie de procese în Statele Unite legate de efectele cancerigene ale glifosatului, a negat, la rândul său, că a „reţinut studii ştiinţifice”.
Comisia Europeană, ale cărei state membre au poziţii divergente pe această temă, a decis la jumătatea lunii noiembrie să reînnoiască autorizaţia utilizării glifosatului în UE pentru următorii zece ani.
Comisia s-a bazat pe o evaluare ştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care estimează că nivelul de risc nu justifica interzicerea acestui erbicid.
Organizaţia Global 2000, asociată cu Pesticide Action Network (PAN) Europa şi alte patru ONG-uri (Future Generations, PAN Germania, PAN Olanda, Client Earth), a trimis în ianuarie executivului european o cerere oficială de „reexaminare” a acestei decizii.
În cazul unui răspuns negativ din partea Comisiei, ONG-urile se pregătesc să avanseze această chestiune în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Glifosatul, care este supus restricţiilor sau chiar interdicţiilor în mai multe ţări din întreaga lume, a fost clasificat în 2015 drept „probabil cancerigen” pentru oameni de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Citește și: