Statele Unite au cerut Ucrainei să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei, avertizând că atacurile cu drone riscă să crească preţul global al petrolului şi să provoace represalii, afirmă surse citate de Financial Times.
Avertismentele repetate din partea Washingtonului au fost transmise înalţilor oficiali din cadrul serviciului de securitate de stat al Ucrainei, SBU, şi al direcţiei sale de informaţii militare, cunoscută sub numele de GUR, au declarat persoanele respective pentru Financial Times.
Unităţile de informaţii ucrainene şi-au extins în mod constant propriile programe de drone pentru a lovi ţinte ruseşti pe uscat, pe mare şi în aer de la începutul invaziei lui Putin în februarie 2022.
Vezi mai multe articole din categoria externe Casa Albă a devenit din ce în ce mai frustrată de atacurile dronelor ucrainene care au lovit rafinării de petrol, terminale, depozite şi facilităţi de depozitare în vestul Rusiei, afectând capacitatea sa de producţie de petrol, potrivit surselor FT.
Rusia rămâne unul dintre cei mai importanţi exportatori de energie din lume, în ciuda sancţiunilor occidentale asupra sectorului său de petrol şi gaze.
Preţul petrolului a crescut cu aproximativ 15% în acest an, ajungând la 85 de dolari pe baril, ceea ce a dus la creşterea costurilor combustibilului chiar în momentul în care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi-a început campania pentru realegere.
Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că, dacă Ucraina continuă să lovească instalaţiile ruseşti, inclusiv multe care se află la sute de kilometri de graniţă, Rusia ar putea riposta atacând infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul.
Aceasta include conducta CPC care transportă petrolul din Kazahstan prin Rusia către piaţa globală.
Companiile occidentale, printre care ExxonMobil şi Chevron, folosesc conducta, pe care Moscova a închis-o pentru scurt timp în 2022.