Zelenski denunță importul „nerestricționat” de cereale rusești în UE

Spread the love

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că este „nedrept” faptul că UE continuă să importe „fără restricții” cereale din Rusia, în timp ce a decis să își limiteze achizițiile la anumite produse agricole din Ucraina, cu riscul de a slăbi poziția Kievului față de Moscova, potrivit AFP.

„Constatăm că, din păcate, accesul Rusiei pe piața agricolă europeană rămâne nelimitat”, a deplâns el în timpul unui interviu prin videoconferință cu cei lideri ai UE reuniți la nivel de summit la Bruxelles.

„Când cerealele ucrainene sunt aruncate pe drumuri (de către fermierii polonezi nemulțumiți, n.

r.

), produsele rusești și belaruse continuă să fie transportate în Europa (.

.

.

) Este nedrept”, a continuat el.

În conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), produsele agricole rusești au fost scutite până acum de taxe vamale în UE.

În diversele sale pachete de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, UE a avut grijă să nu vizeze sectorul agricol sau îngrășămintele rusești, de teamă să nu destabilizeze comerțul mondial cu cereale și să nu submineze securitatea alimentară a țărilor din Asia și Africa.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a promis că va prezenta „în scurt timp” măsuri care vizează importurile de cereale rusești și ar putea propune impunerea de taxe vamale asupra importurilor rusești încă de săptămâna aceasta.

Volodimir Zelenski a criticat, de asemenea, blocadele fermierilor polonezi care au fost instituite de mai multe săptămâni la granița cu Ucraina, denunțând „încercările de separatism comercial în cadrul UE (care) slăbesc întregul continent”.

În primăvara anului 2022, UE-27 a decis să scutească produsele ucrainene de taxe vamale pentru a sprijini economia țării, devastată de război.

Dar, sub presiunea agricultorilor europeni, care denunță o concurență neloială, UE a acceptat miercuri să își limiteze importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, porumb și ovăz din Ucraina la volumele din 2022/2023, peste care vor fi reimpuse tarifele vamale.

„Orice pierdere de venituri comerciale este pierderea unei resurse care ne permite să oprim Rusia”, a martelat președintele ucrainean.

Republica Cehă, Polonia și cele trei state baltice cer interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia și Belarus în UE.

„Considerăm că este imperativ să ne îndeplinim obligația morală de a bloca orice activitate care ar putea potența” Rusia, au declarat la începutul săptămânii miniștrii agriculturii din aceste cinci state într-o scrisoare adresată Comisiei Europene consultată de AFP.

Luna trecută, Letonia a interzis importul de produse alimentare din Rusia și Belarus, inclusiv cele care tranzitează țări terțe.

Lasă un răspuns