Sprijin pentru victimele consumului de droguri, la Cluj. Centrul de recuperare din adicții, în consultare publică.

Spread the love

  Victimele consumului de droguri vor putea fi ajutați în cadrul centrului de recuperare dezvoltat la Cluj.

Este vorba despre un proiect inițiat de administrația locală încă din iarna anului trecut și care a ajuns la etapa propunerii Planului urbanistic zonal, fiind lansat în consultare publică.

  Viitorul centru dedicat victimelor consumului de droguri va fi realizat pe strada Valea Gârbăului din municipiul Cluj-Napoca, pe un teren de peste 10.

000 mp.

 În ședința de aprobare a proiectului de buget al municipiului Cluj-Napoca de anul trecut, Consiliul local a aprobat un proiect care vizează construcția unui Centru pentru tratarea victimelor consumului de droguri.

De altfel, anterior, proiectul dedicat unui centru de prevenție și tratament pentru persoanele dependente de droguri s-a aflat și în atenția Direcției de Asistență Socială din Primărie.

Planul urbanistic zonal (PUZ) pentru realizarea unui centru rezidențial de recuperare din adicții („Noi orizonturi”) în zona Valea Gârbăului, realizat de proiectantul Studio 82 SRL&Vlad Sebastian Rusu, a fost lansat, joi, în consultare publică.

Terenul pe care urmează să fie realizat centrul de recuperare din adicții se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca și are suprafața de 10.

504 mp.

Victimele consumului de substanțe psihoactive vor putea beneficia de un tratament aplicat nevoilor specifice, ceea ce ar favoriza o recuperare mai ușoară decât permite în prezent sistemul medical românesc.

În plus, eforturile autorităților trebuie să vizeze și un program de prevenție, nu doar de medicație a victimelor consumului de droguri.

 Astfel, centrul pe care intenționează să-l realizeze administrația locală din Cluj-Napoca va fi dedicat și metodelor de prevenție a adicției, nu doar de tratament.

„Din nefericire, acești tineri sunt astăzi tratați prin sistemul psihiatric, care este complet diferit de ceea ce ar avea nevoie aceste persoane.

Știm bine că nu se potrivesc tipurile de tratament și, de multe ori, un tratament psihiatric este nerecomandat unor persoane care pot fi altfel reucperate în urma consumului de etnobotanice sau a altor tipuri de droguri.

Ei pot fi readuși mai ușor în societate, dacă implementăm proiectul acestui centru.

 Societatea în care trăim are, din nefericire, și aceste componente.

E vorba de copiii noștri, de nepoții noștri și ei pot fi salvați mult mai ușor printr-un asemenea centru, decât prin sistemul actual pe care îl avem”, declara primarul Clujului, Emil Boc, în cadrul dezbaterii privind includerea acestui demers în proiectul de buget al orașului.

 Potrivit estimărilor reprezentanților administrației locale, centrul dedicat victimelor consumului de droguri ar putea fi realizat în teremen de patru ani de zile.

 Propunerea PUZ pentru centrul rezidențial de recuperare din adicții, de pe strada Valea Gârbăului, se află în consultare publică în perioada 21 martie – 5 aprilie 2024, iar publicul este invitat să transmită propuneri și observații pe adresa de mail registratura@primariaclujnapoca.

ro sau la registratura primăriei, Calea Moților nr.

3.

 Ulterior aprobării Planului urbanistic zonal pentru amenajarea Centrului Rezidențial de Recuperare din Adicții „Noi Orizonturi”, de către Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, sunt prevăzute etapele de elaborare a documentației tehnice pentru autorizarea lucrărilor de construire, precum și a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns