Putin i-a luat la ochi şi pe jurnaliştii străini. Corespondentul El Mundo a fost expulzat

Spread the love

Jurnalistul Xavier Colás la Moscova Jurnalistul era un veteran al corespondenţilor la Moscova, cu peste un deceniu de experienţă în Rusia.

„După 12 ani de muncă de la Moscova, autorităţile ruse au refuzat în ultimul moment să-mi reînnoiască viza de jurnalist şi am avut doar 24 de ore să părăsesc ţara, lăsând prea multe în urmă”, a spus Xavier Colás pe X.

„Nu regret”, a explicat reporterul.

„Mi-am făcut pur şi simplu treaba: am povestit ce se întâmplă, am vorbit cu oamenii care suferă de asta şi le-am explicat cine este responsabil pentru ceea ce se întâmplă”.

Vezi mai multe articole din categoria social Jurnalistul spaniol a reflectat protestele soţiilor soldaţilor ruşi care cer întoarcerea de pe front a soţilor mobilizaţi pentru invazia Ucrainei ordonată de Putin.

Şi – după cum relatează El Mundo – poliţia regimului s-a prezentat la el acasă din acest motiv.

În ultimii ani, Kremlinul a înăsprit cenzura şi controlul asupra presei ruse, forţând multe ziare independente să-şi oprească activitatea în Rusia, dar a vizat în mod repetat şi corespondenţi străini, care, de obicei, sunt nevoiţi acum să-şi reînnoiască vizele la fiecare trei luni, în loc de fiecare an.

În 2021, regimul a refuzat prelungirea vizei pentru Sarah Rainsford, de la BBC, caz care a făcut furori.

Dar, cel mai frapant caz este cel al corespondentului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, arestat cu un an în urmă în Rusia sub acuzaţia de spionaj.

Lasă un răspuns