Irlanda: Simon Harris, nominalizat pentru a deveni viitorul prim-ministru

Spread the love

Simon Harris și-a oficializat joi candidatura pentru a deveni viitorul lider al partidului Fine Gael, aflat la putere în Irlanda, în urma demisiei premierului Leo Varadkar, și este favorit pentru a-i succeda în fruntea guvernului în lipsa unui contracandidat declarat, potrivit AFP.

„Confirm că voi încerca să devin următorul lider al Fine Gael”, a declarat actualul ministru al Învățământului superior într-un comunicat difuzat de presa irlandeză.

„Sunt gata să mă angajez și să servesc”, a insistat el pe canalul RTE, aducându-i un omagiu lui Leo Varadkar, care și-a anunțat miercuri demisia surprinzătoare din guvernul pe care îl conducea din 2022, după o primă perioadă în funcție între 2017 și 2020.

„Demisionez din funcția de președinte și lider al Fine Gael începând de astăzi și voi demisiona din funcția de Taoiseach (prim-ministru) de îndată ce succesorul meu va fi în măsură să preia această funcție”, a declarat miercuri Leo Varadkar.

Simon Harris este în prezent marele favorit pentru a deveni următorul prim-ministru al Irlandei și, la 37 de ani, ar fi cea mai tânără persoană care a ocupat această funcție din istoria țării.

Mai mulți grei din partidul de centru-dreapta au anunțat joi că nu vor candida, inclusiv ministrul de finanțe Paschal Donohoe.

Simon Harris a primit, de asemenea, sprijinul a numeroși membri ai partidului său, care face parte din coaliția de guvernare alături de un alt partid de centru-dreapta, Fianna Fail, și de Partidul Verde.

În cadrul acestui proces, candidații au timp până luni să își declare candidatura, înainte ca activiștii să voteze între 2 și 4 aprilie.

Câștigătorul urmează să fie anunțat pe 5 aprilie.

Mulțumindu-le susținătorilor săi, Simon Harris a declarat că dorește să aducă „energie și entuziasm” la conducerea partidului său.

„De asemenea, vreau să aduc experiența mea practică de viață”, a adăugat cel care a intrat în politică la o vârstă foarte tânără.

Ales deputat în 2011, la vârsta de 24 de ani, el se află la guvernare din 2014.

Harris a fost ministru al sănătății din 2016 până în 2020.

„Vreau cu adevărat să mă reconectez cu partidul nostru din întreaga țară”, a adăugat el, în timp ce Leo Varadkar a demisionat după eșecul referendumului propus pe 8 martie de guvern pentru a modifica referințele la femei și familie în Constituție.

La începutul lunii, guvernul Varadkar a suferit o înfrângere usturătoare la referendumul pentru modificarea Constituției.

Varadkar a fost aspru criticat în urma referendumului care propusese reformularea Constituției din 1937 în încercarea de a schimba referințele învechite la familie și femei.

Criticii au spus că premierul a grăbit dezbaterea într-o încercare „șmecheră” de a organiza dublul referendum de Ziua Internațională a Femeii.

Electoratul a respins extinderea noţiunii de familie dincolo de căsătorie, prin includerea aşa-numitelor „relaţii durabile” cum ar fi parteneriatele, şi eliminarea ideii că este rolul mamelor să îndeplinească „îndatoririle casnice” în familie.

Lasă un răspuns