UBB Cluj sprijină 79 de studenți defavorizați pentru finalizarea studiilor

Spread the love

  UBB Cluj sprijină 79 de studenți din medii vulnerabile, în parteneriat cu World Vision România, pentru finalizarea studiilor universitare, prin proiectul pilot „Vreau la facultate”.

 Prin intermediul acestui proiect este oferit un pachet educațional complex pentru studenți, sprijinindu-i pe aceștia să aibă cel mai bun start în carieră și în viață.

 Beneficiarii proiectului sunt reprezentați de studenți din mediul rural și periurban, înscriși în anul I, ciclul de studii universitare de licență la Universitatea Babeș Bolyai, cu toții selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate, potrivit comunicatului UBB Cluj.

 Principalele criterii de selecţie sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeș Bolyai şi deschiderea studentului și a familiei în vederea participării la activitățile de educație non-formală organizate în cadrul programului.

Pachetul educaţional pentru studenţii din mediul rural cuprinde şapte workshop-uri tematice referitoare la gestionarea timpului, scriere academică, gestionarea task-urilor, motivaţie sau gestionarea stresului care vor fi susţinute de consilieri şi voluntari din cadrul Centrului de Carieră, Orientare Profesională şi Alumni UBB, până la finalul anului universitar.

 De asemenea, pachetul include un program de mentorat şi orientare în carieră.

Mentorii sunt profesori universitari, alumni, studenţi admişi la studii doctorale sau de masterat din cadrul UBB.

Prin acest proiect se asigură un dispozitiv electronic performant pentru procesul de învăţare şi studiu, precum şi acces la internet pentru cei care nu locuiesc în căminele universităţii.

Pachetul educaţional mai presupune o tabără de vară, acoperirea unor cheltuieli pentru transport, cazare la cămin, materiale educaţionale, sprijinul financiar fiind de 400 de lei/student.

Potrivit ultimului raport Monitorul Educației și Formării realizat de Comisia Europeană, România are cei mai puțini absolvenți de învățământ superior din Uniunea Europeană, în 2021 doar 23,3% dintre tinerii înscriși la facultate reușeau să își finalizeze studiile universitare, față de media Uniunii Europene de 41,2%.

Totodată, peste 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, deși majoritatea tinerilor își doresc să urmeze studii superioare (80%), conform unui sondaj realizat de fundația World Vision România.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns