Rusia amenință Statele Unite: Sateliții spion realizați de Spacex pentru Pentagon sunt „ținte legitime”

Spread the love

Rusia spune că sateliții spioni americani realizați în colaborare cu companii private precum SpaceX ar fi „o țintă legitimă pentru măsuri de represalii, inclusiv militare”, relatează Reuters.

Reuters a relatat că Unitatea Starshield a SpaceX dezvoltă o reţea de sateliţi în cadrul unui contract secret de 1,8 miliarde de dolari cu National Reconnaissance Office (NRO).

Dacă va avea succes, sursele Reuters au spus că programul va avansa semnificativ capacitatea guvernului şi armatei SUA de a identifica rapid potenţiale ţinte aproape oriunde pe glob.

Într-o declaraţie, NRO şi-a recunoscut misiunea de a dezvolta un sistem de satelit sofisticat şi parteneriatele sale cu alte agenţii guvernamentale, companii, instituţii de cercetare şi naţiuni, dar a refuzat să comenteze concluziile Reuters cu privire la amploarea implicării SpaceX în acest efort.

”Oficiul Naţional de Recunoaştere dezvoltă cel mai capabil, divers şi mai rezistent sistem spaţial de informaţii, supraveghere şi recunoaştere pe care l-a văzut vreodată lumea”, a spus un purtător de cuvânt.

„Suntem conștienți de eforturile Washingtonului de a atrage sectorul privat pentru a-i servi ambițiile spațiale militare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Aceste rețele „devin o țintă legitimă pentru măsuri de represalii, inclusiv militare”, a declarat Zaharova reporterilor.

SpaceX s-a trezit în mod repetat în fruntea disputelor geopolitice în ultimii ani, în special prin utilizarea sistemului său de internet Starlink în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Luna trecută, Kyiv Independent a scris că forțele ruse au început să folosească terminalele Starlink, fabricate de SpaceX, activ în prima linie.

Serviciile secrete militare ucrainene au publicat și o înregistrare dintr-o convorbire telefonică interceptată, în care soldați ruși discută despre faptul că ar fi reușit să instaleze cu succes un terminal Starlink.

Kremlinul a negat luni informațiile.

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a negat și el că a vândut sau a furnizat vreodată echipamentul armatei ruse.

Presa de stat din China, inclusiv canale ale armatei chineze, a acuzat duminică SUA că ameninţă securitatea globală.

Un cont social media al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) declară că programul SpaceX demască „neruşinarea şi standardele duble” ale SUA, în timp ce Washingtonul acuză companiile chineze de tehnologie că ameninţă securitatea Statelor Unite.

„Îndemnăm companiile americane să nu ajute un răufăcător să facă rău”, afirmă Junzhengping, un cont administrat de PLA, într-o postare duminică pe platforma de socializare Weibo.

Contul are 1,1 milioane de urmăritori.

„Toate ţările din întreaga lume ar trebui să fie vigilente şi să se protejeze împotriva unor noi şi chiar mai mari ameninţări la adresa securităţii create de guvernul american”, se arată în postare.

Lasă un răspuns