România, printre țările care au cele mai multe probleme de sănătate orală. Consultații stomatologice gratuite în cadrul campaniei de la UMF Cluj.

Spread the love

  Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca derulează campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, care prevede promovarea educației pentru sănătate orală în rândul copiilor de grădiniță și al elevilor și acordarea de consultații stomatologice gratuite.

 Românii și mai ales tinerii se confruntă cu afecțiuni bucale.

Afecțiunile cavității bucale cuprind în principal cariile dentare, boala parodontală, gingivitele, pierderea dinților (edentație), cancerul bucal, traumatismele oro-dentare.

Cele trei afecțiuni orale care afectează cel mai mult sănătatea generală și calitatea vieții oamenilor sunt cariile, bolile severe ale gingiilor și pierderea severă a dinților.

De exemplu, în 2019, 48,2% dintre copiii cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani s-au confruntat cu carii netratate ale dinților temporari, iar 41,3% dintre copiii cu vârsta de peste 5 ani au avut carii la dinții permanenți.

Un alt studiu îngrijorător ester legat de cancerul cavității orale, România situându-se printre țările cu o incidență ridicată.

Aceeași situație o găsim și la cariile netratate.

„Prin aceste programe putem face harta noastră să devină rozul pal care înseamnă prevalență sub 3% incidență, ceea ce este ideal.

Luptăm pentru rozul pal în termen de cancer și pentru prevalența cariei dentare.

Vrem să ajungem la obiectivul OMS – peste 50% din copilași să fie fără leziuni carioase.

 Toate aceste patologii reprezintă o povară foarte mare financiară pentru individ, pentru comunitate, dar ele sunt asociate și cu impact asupra capacității de socializare ale indivizilor, de a-și efectua munca zilnică, necesitând chiar zile de spitalizare în anumite situații și afectează calitatea vieții pacienților.

De aceea, sănătatea orală este foarte importantă și este strâns corelată cu sănătatea generală.

În timp ce restul bolilor netransmisibile precum bolile cardiovasculare, pulmonare, diabetul zaharat, afecțiunile neurologice, sunt în scădere, patologia orală în ceea ce privește incidența și prevalența este încă în creștere.

Toate cele cinci boli netransmisibile nu reușesc să ajungă prevalența leziunilor din sfera noastră.

Suntem cu un million peste în ceea ce înseamnă cifra dată de celelalte patologii.

Un impact major îl au tutunul, consumul de zahăr și alcoolul”, a declarat Prof.

Dr.

Ondine Lucaciu, Prodecan didactic al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj.

În data de 20 martie, anual, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății Orale.

În acest context comunitatea clujeană s-a alăturat campaniei „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”, care face parte din calendarul activităților prioritare de promovare a sănătății.

Acest proiect, aprobat de Ministerul Sănătății este coordonat la nivel național de Institutul Național de Sănătate Publică.

 În luna martie, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj, Inspectoratul Şcolar General Cluj și Casa de Cultură a Studenților, derulează campania de informare, educare și comunicare „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”.

„Această campanie marchează și Ziua Mondială a Sănătății Orale.

Scopul este de a crea educație, de a crea obiceiuri sănătoase și de acolo putem începe schimbarea, de la tineri/adolescenți în care pe lângă obiceiurile de igienă orală informarea și contactul prietenos cu medicul stomatolog creată să fie creată prin educație.

 Începând de la grădinițe, școli cu copii și adolescenți și ale indica obiceiuri sănătoase și prevenție.

Scopul nostru nu este să tratăm pacienții, ci să prevenim bolile care țin în cavitatea bucală”, a transmis Cristian-Mihail Dinu, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj.

1.

777 de copii din grădinițe și școli au fost instruiți despre igiena dentară și au participat la discuții despre importanța sănătății orale, obiceiuri alimentare sănătoase, precum și vizitele la medicul stomatolog.

Materialele au fost traduse de studenți sub îndrumarea cadrelor didactice în limba franceză, engleză și maghiară.

De asemenea, a fost creat și un jurnal de igienă orală pentru copii, pentru a testa eficiența acestor activități de promovare a sănătății dentare, care va fi trimis completat de fiecare copil în parte, pe adresa de e-mail creată acestei campanii.

În cadrul campaniei s-a organizat și o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice implicate în educația și asigurarea sănătății copiilor.

 În data de 23 martie vor fi diferite activități dedicate părinților și copiilor.

În zona BT Arena vor fi oferite consultații gratuite în SmileMobil și informații utile despre îngrijirea dentară și prevenirea afecțiunilor orale ale participanților.

 „Vom constata dacă există probleme, vom notifica pacientul legat de problema respectivă”, a declarat Prof.

Dr.

Ondine Lucaciu.

Tot în 23 martie va avea loc de la ora 12:00 în zona Casei de Cultură a Studenților un Flash Mob „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!” în pași de dans pe muzica formației Maroon 5.

Suportul metodologic al campaniei naționale este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

În județul Cluj există discrepanțe în ceea ce înseamnă sănătatea orală în mediul urban și rural, lucru confirmat de decanul Facultății de Medicină Dentară.

„Din păcate există o discrepanță importantă între rural și urban, între Cluj și celelalte orașe.

În municipiul Cluj-Napoca nivelul de educație, nivelul de acces la servicii medicale pentru copii este net superior celorlalte orașe din județul Cluj și cu atât mai mult în zonele rurale.

Focusul anilor următori va fi pe orașele mici și zonele rurale unde din păcate cazurile sunt îngrijorătoare”, a declarat decanul Facultății de Medicină Dentară.

Persoanele defavorizate din Cluj pot fi tratate gratuit de profesori ai Universității de Medicină și Farmacie Cluj și medici stomatologi într-un program social, creat de universitate, Primăria Cluj-Napoca și Spitalul Județean de Urgență.

Potrivit primarului Emil Boc, anul acesta au fost depuse 41 cereri, iar din septembrie 2021 și până în prezent, 245 persoane au lucrările stomatologice finalizate sau în curs de finalizare.

Pentru înscriere și mai multe informații despre programul primăriei pentru servicii stomatologice gratuite, contactați DASM – Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca.

Beneficiarii programului sunt persoane fără venituri sau cu venituri reduse – pensionari, șomeri, persoane cu dizabilități.

 „Este o mândrie să fii clujean când ai o asemenea universitate și asemenea specialiști de prestigiu în oraș.

O să subliniez importanța prevenției.

 Rolul nostru este să susținem, să promovăm, să finanțăm în limita posibilităților politici publice alături de celelalte instituții ale statului pentru a preveni.

Prevenția joacă un rol esențial.

La nivel mondial peste 3,5 miliarde de oameni au probleme de sănătate orală, adică jumătate din populația planetei (…) Este o problemă de care ne lovim în fiecare zi.

Ceea ce faceți dumneavoastră este cu atât mai mult de apreciat prin activitățile de prevenție, facem o calitate a vieții mai bună pentru noi toți pentru că știm bine, când ai probleme de sănătate orală și calitatea vieții este afectată.

O bună prevenție face un sistem administrativ social mai eficient.

De asemenea, costurile sunt mult mai mici dacă lucrăm la prevenție”, a declarat Emil Boc la UMF Cluj.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns