Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională din parlamentul de la Chişinău, Chiril Moţpan, a declarat într-un interviu pentru Radio Chişinău citat de Agerpres că „aproape în toate instituţiile statului avem agenţi ai serviciilor secrete ruse”.
Fostul deputat a apreciat că Rusia nu va renunţa la ideea de a controla Republica Moldova şi îşi va intensifica acţiunile în contextul alegerilor prezidenţiale din acest an şi al celor parlamentare de anul viitor.
El a adăugat că, atât timp cât la Chişinău va exista un regim democratic, relaţiile cu Moscova vor fi tensionate.
„Republica Moldova este permanent într-o situaţie de nesiguranţă, iar Moscova nu-şi ia gândul de a reveni în forţă în Republica Moldova, mizând pe forţele pro-ruse.
Acum ele se regrupează şi organizează activitatea în aşa mod încât să devină o forţă la alegerile parlamentare, în special”, a avertizat Chiril Moţpan.
Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională de la Chișinău a atenţionat că, în practic toate instituţiile statului din Republica Moldova sunt angajaţi care acţionează în interesul Rusiei.
„Aproape în toate instituţiile statului, dacă îmi amintesc bine, dispuneam de o asemenea informaţie, avem agenţi ai serviciilor secrete ruseşti.
Chiar şi în cadrul SIS (Serviciul de Securitate şi de Informaţii) erau câteva persoane, cel puţin anterior, care au făcut şcoala FSB.
Din perioada URSS, aici sigur că s-au oploşit agenţi de tot soiul.
Ei nu au fost anihilaţi din acest spaţiu şi acum au fost readuşi la viaţă”, a mai spus Chiril Moţpan.
Anterior, preşedintele parlamentului moldovean, Igor Grosu, a declarat că statul trebuie curăţat de agenţi ai Rusiei și că unii desfăşoară activităţi împotriva Republicii Moldova sub acoperirea paşaportului diplomatic.
Prezenţa Rusiei aproape în toate sferele de activitate din Republica Moldova este subliniată şi de fostul şef-adjunct al SIS, generalul Alexandru Bălan, fost şef de contrainformaţii în Republica Moldova, potrivit IPN.
„Rusia este prezentă în aproape toate sferele de activitate din Moldova, de la partide politice până la diverse organizaţii neguvernamentale.
Avem o mulţime de agenţi economici cu capital rusesc, suntem legaţi de multe şi diverse evenimente aşa-zis culturale de sorginte rusească”, a declarat el într-un interviu pentru publicaţia ucraineană GuildHall.
Bălan afirmă că Rusia este interesată nu doar să influenţeze alegerea geopolitică a Republicii Moldova, ci şi să-şi consolideze poziţiile aici în contextul războiului din Ucraina, recurgând în acest scop la Transnistria, unde dispune de un contingent de trupe.
Potrivit acestuia, contracararea potenţialului de conflict din stânga Nistrului solicită dezvoltarea unor parteneriate confidenţiale şi serioase între serviciile de informaţii, atât între R.
Moldova şi Ucraina, cât şi cu serviciile de informaţii din România, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.