Integrarea deplină a României la Schengen. Siegfried Mureşan: Cea mai bună cale este ca Nehammer să piardă alegerile din Austria

Spread the love

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat miercuri că șansele pentru ca România să intre în Schengen și cu frontierele terestre ar crește dacă cancelarul austriac Karl Nehammer ar pierde alegerile din Austria.

El a precizat că la Congresul PPE, PNL a avut un obiectiv şi şi-a propus ca în programul electoral al PPE să fie inclus angajamentul PPE să susţină aderarea pe deplin a României şi Bulgariei la spaţiul schengen, cât mai curând posibil.

Eurodeputatul a precizat că, atunci când s-a ajuns la procedura de vot, preşedintele PPE a anunţat cine este pentru, cine este împotrivă, şi nicio mână nu s-a ridicat, astfel că a concluzionat că a existat unanimitate.

Siegfried Mureşan a spus că vor fi reluate negocierile după aderarea țării noastre la Schengen cu aeroporturile şi frontiera maritimă pe 31 martie, iar dacă Nehammer refuză în continuare, „aşteptăm ca Nehammer să piardă alegerile din octombrie-noiembrie”.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus la începutul lunii martie la București, la Congresul Partidului Popular European, că „poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”.

De altfel, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a insistat că trebuie mai întâi să vadă cum va decurge intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, din 31 martie, iar abia apoi se va gândi și la următorul pas, accesul cu granițele terestre: „Orice altceva este contraproductiv”.

Consiliul UE a anunțat la finalul lunii decembrie că România și Bulgaria vor intra în Schengen cu frontierele aeriene și navale la 31 martie 2024.

Autoritățile de la București au încercat în negocierile din decembrie 2023 introducerea unei date concrete pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre, însă nu au obținut decât o promisiune de negociere.

În declarația de la finalul anului, semnată de cele trei țări, anexă la comunicarea Consiliului UE, se menționează „angajamentul de a discuta în 2024 o dată pentru o posibilă ridicare a controalelor la frontierele terestre”.

Acest lucru însă este condiționat de 5 măsuri care să ducă „la o îmbunătățire semnificativă a situației migratorii în Austria”, măsuri suplimentare care nu s-au aplicat în cazul niciunei alte țări care a aderat la Schengen.

Totul depinde tot de Austria, deciziile luându-se în unanimitate.

De altfel, acest lucru este semnalat și în decizia Consiliului UE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii: „Consiliul depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne.

Decizia respectivă se adoptă de către Consiliu hotărând în unanimitate, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare a Republicii Bulgaria și a României din 2005”.

Care ar putea fi data probabilă a integrării terestre, și cea mai importantă, a României în Schengen? Așa cum stau lucrurile în acest moment, cel mai probabil, ar putea fi luată la finalul acestui an, iar integrarea efectivă ar putea fi în 2025.

Acest lucru se datorează contextului electoral european al acestui an și faptului că în Austria au loc alegeri interne în toamnă, fiind puțin probabil ca poziția Vienei să se schimbe până atunci.

Citește și:

Lasă un răspuns