Procurorii Direcției Generale Anticorupție au descins, marți dimineață, la locuinţa managerului Spitalului Județean Botoșani, medicul Monica Adăscăliţei, dar şi în biroul acesteia din cadrul unităţii medicale.
Perchezițiile au loc în dosarul ce vizează posibile angajări pe bani, pornit în luna decembrie a anului trecut.
Managerul Spitalului Judeţean din Botoșani a fost adus marți la birou cu mascații.
„Au făcut o percheziţie domiciliară, încă nu ştiu nimic”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei în momentul în care a ajuns la spital, potrivit Monitorul de Botoșani.
În ancheta declanșată în decembrie anul trecut, care vizează posibile angajări pe bani la unitatea medicală – mită de până la 10.
000 de lei pentru un post – sunt vizate mai multe persoane din conducerea unităţii sanitare.
Anchetatorii au ajuns marți la spital încă de la ora 6.
00.
Un inspector şi un subinspector din cadrul DGA au sigilat biroul managerului, iar ulterior au mers la domiciliul său.
Dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.
Dosarul vizează fraudarea concursurilor de angajare la cel mai mare spital din judeţul Botoşani, anunța DNA în luna decembrie.
Conform procurorilor, suspecții din dosar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisia de concurs, iar mita ajungea la 10.
000 de lei pentru un post.
În luna decembrie, 8 persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în acest dosar.
După 40 de zile de arest, 5 inculpați au fost plasaţi în arest la domiciliu.
Între persoanele reținute s-au numărat atunci Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Coca Stela Crîșmaru, director de îngrijiri, șeful Secției ATI, Claudia Malanca și șeful Secției Medicină Internă Săveni aparținând Spitalului Județean, Cornelia Sărban, conform DNA.
De asemenea, au fost reținuți un șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare, doi economiști, un registrator-medical, un asistent-medical șef Secția ATI.
Alte patru persoane – între care doi medici și o asistentă – au fost plasate sub control judiciar.
Potrivit DNA, în perioada 2018-2023 persoanele vizate de anchetă ar fi cerut și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical, bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.
000 – 15.
000 de euro pentru un post de asistent medical, iar pentru un post precum muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, mita ar fi fost cuprinsă între 2.
000 și 5.
000 de euro.
Procurorii spun că sumele de bani creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.
În anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.
000 de euro, în 2022 a crescut la 10.
000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.
000 euro, afirma DNA.
De asemenea, pe lângă bani, ar fi fost date bijuterii din aur și ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, pentru transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani și pentru aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.