Moscova transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei ruse în Republica Moldova

Spread the love

Rusia va răspunde la declararea unui diplomat al Ambasadei Rusiei drept persona non grata de către Chişinău din cauza deschiderii unor secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat Ministerul rus de Externe pentru agenţia de stat RIA Novosti.

„Partea rusă va da un răspuns adecvat”, a avertizat MAE rus, conform paginii de internet a agenţiei de presă citate, scrie Agerpres.

Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat anterior că l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, căruia i-a fost înmânată o notă de protest faţă de deschiderea de secţii de votare în Transnistria, în pofida opoziţiei părţii moldovene, comunicându-i-se totodată că un angajat al misiunii diplomatice ruse a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova, informează media de peste Prut.

„Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziţiei autorităţilor moldovene.

În acest context, ambasadorului Federaţiei Ruse i-a fost înmânată nota prin care un angajat al ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova şi urmează să părăsească ţara”, se menţionează într-un comunicat al MAE moldovean.

Rusia a deschis şase secţii de votare în stânga Nistrului la alegerile prezidenţiale din weekend: în oraşele Tighina, Tiraspol, Rîbniţa şi Grigoriopol.

Ultima dată când Republica Moldova a expulzat diplomaţi ruşi a fost la sfârşitul lunii iulie 2023.

Atunci, guvernul de la Chişinău a anunţat că numărul diplomaţilor acreditaţi şi al angajaţilor „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău a fost redus de la peste 80 de persoane la 25.

Decizia Chişinăului a venit atunci ca urmare a numeroaselor acţiuni neprietenoase faţă de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum şi a tentativelor de destabilizare a situaţiei interne, comentează Deschide.

md.

Lasă un răspuns