Instanța supremă desființează decizia Biroului Electroral de respingere a Alianței Dreapta Unită. USR, Forța Dreptei și PMP pot participa împreună la alegeri

Spread the love

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va a admis marți contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) împotriva deciziei Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire.

Astfel, USR, Forța Dreptei și PMP pot participa împreună la alegeri.

Decizia instanței supreme este definitivă.

Prin decizia luată marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia de duminică a Biroului Electroral Central prin care a fost respinsprotocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei”.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.

ro că reprezentantul Ministerului Public a fost de acord cu susținerile PMP, USR și Forța Dreptei privind constituirea alianței întrucât Congresul PMP a validat documentele referitoare la inființarea alianței.

Reprezentantul Ministerului Public a arătat că decizia BEC ar încălca drepturile prevazute la articolele 38 (dreptul de a fi ales în PE) și 40 din Constitutie (dreptul la asociere).

El a mai susținut în instanță că Biroul Electoral a dat dovadă de exces de zel prin decizia de duminică.

Avocații au susținut, la rândul lor, că fostul președinte al PMP Cristian Diaconescu a fost exclus din PMP, dovadă că acesta nu a fost interesat de reprezentativitatea PMP în BEC.

Biroul Electoral Central a respins, duminică, protocolul de constituire a alianţei electorale „Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei”.

Avocatul Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC, ar fi fost cel care a solicitat respingerea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită (ADU).

Marcel Ciolacu a negat orice amestec în decizia Biroului Electoral Central, argumentând că nici nu știe cum îi cheamă pe judecători.

Motivul invocat de Biroul Electroral Central (BEC): în registrul partidelor nu apare ca președinte al PMP Eugen Tomac.

BEC arată în decizie că în Registrul partidelor politice Cristian Diaconescu este cel care apare ca preşedinte al PMP, în timp ce protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca.

Lasă un răspuns