Vladimir Putin a rostit pentru prima oară numele lui Navalnîi într-un mesaj cinic după victoria la alegerile prezidențiale

Spread the love

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pentru prima oară duminică, că politicianul de opoziţie Alexei Navalnîi urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, chiar înainte de moartea sa, și i-a rostit pentru prima oară numele în public, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

Putin a declarat la o conferinţă de presă la Moscova după victoria sa în alegerile prezidenţiale, una la care a candidat fără niciun concurent real, că îşi dăduse deja acordul ca Navalnîi să fie eliberat în schimbul unor cetăţeni ruşi închişi în state din Occident.

„În ceea ce îl priveşte pe domnul Navalnîi, el nu mai este în viaţă.

Este un eveniment trist”, a afirmat Putin.

„Din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a continuat Putin în legătură cu moartea opozantului rus.

„Dar se întâmplă, nu ai ce să faci în această privinţă, asta este viaţa”, a mai spus el.

Potrivit autorităţilor ruse, Navalnîi, a murit în colonia penală „Lupul Polar” din regiunea arctică pe 16 februarie.

Circumstanţele morţii sale nu au fost clarificate.

Văduva sa, Iulia Navalnaia, susţine că soţul ei a fost ucis în penitenciar, un lucru susținut și de numeroși alți opozanți ruși sau oficiali din Occident.

Leonid Volkov, fostul colaborator apropiat al lui Alexei Navalnîi care a supraviețuit săptămâna trecută unui atentat la viața sa, a numit „cinică” declaraţia lui Putin făcută la o lună după moartea opozantului.

Putin, care a rostit duminică pentru prima dată numele lui Navalnîi de la moartea sa, şi-a ucis de fapt adversarul, a mai spus Volkov, descriindu-l pe Putin drept „o insectă care se hrăneşte cu sânge”.

Printre altele, Navalnîi era cunoscut pentru faptul că Vladimir Putin nu îi rostea niciodată numele în public.

De exemplu, Putin a declarat în octombrie 2020 că a cerut personal parchetului să-i permită acestuia să plece la Berlin pentru tratament.

În cadrul unei dezbateri a Clubului de discuţii de la Valdai, Putin a spus că, dacă „autorităţile ar fi dorit într-adevăr să otrăvească ‘această persoană’, nu i-ar fi permis să plece la tratament în afara ţării”.

Câteva luni mai târziu, la conferința de presă pe care a susținut-o după întâlnirea pe care a avut-o la Geneva cu omologul său american Joe Biden, Putin a declarat despre Navalnîi că acest om ştia că încalcă legea în vigoare în Rusia”.

Lasă un răspuns