Un nou șef al ASF recunoaște că românii au dreptate când sunt nervoși de prețul RCA: „Blamul public împotriva ASF este 100% justificat” / INTERVIU cu Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF

Spread the love

Sorin Mititelu, noul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, instituție-record când e vorba de supărarea cetățenilor, spune, într-un interviu acordat HotNews.

ro, că „blamul public împotriva ASF este 100% justificat după ce piața asigurărilor a înregistrat nu două, ci patru falimente majore în ultimii 5-6 ani, care au generat costuri ce au fost transferate în prețurile RCA plătite de fiecare dintre noi”.

Alte teme din interviu: Sorin Mititelu explică situația primelor plătite de oameni, cauzele falimentelor și creșterii prețurilor RCA.

Cum vede modificarea legii RCA, ca să scadă prețurile și pentru persoanele fizice?Autoritatea de Supraveghere Financiară este una dintre instituțiile care au acumulat recent foarte mult neîncredere publică în urma a doua mari falimente RCA: City și Euroins.

Nesupravegheate suficient din timp, după cum a acuzat asociația transportatorilor, prăbușirile au dus la creșterea prețurilor asigurărilor auto pentru milioane de șoferi, persoane fizice și de firme.

Iritare a adus și faptul că, dincolo de salariile de mii de euro, opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat anul trecut, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.

500 de euro și 24.

500 de euro.

Prime sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă nu doar pentru șefi, ci și pentru ceilalți angajați ASF.

Nicu Marcu, fostul președinte ASF, ajuns între timp prorector la Academia de Sutdii Economice (ASE) a încasat cei mai mulți bani – 122.

262 de lei (cc.

24.

500 de euro), iar Cristian Roșu, fostul vicepreședinte responsabil de sectorul asigurărilor a încasat aproximativ 104.

000 de lei (peste 20.

000 de euro).

Sorin Mititelu admite că în prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară se află într-un anumit regim dat de legea 296/2023 – cea cu noile taxe și măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

HotNews.

ro a scris în luna ianuarie din acest an despre cum a dispărut o parte din cel de-al 15 salariu, stipulat ca primă de final de an în Contractul Colectiv de Muncă.

Printr-un act adițional, semnat de noul președinte al ASF, Alexandru Petrescu, cei peste 500 de angajați au încasat câte 5.

000 de lei brut, urmând ca diferența să fie acordată după ce încetează aplicabilitatea legii 296/2023.

Sorin Mititelu susține precizează că acum sunt negocieri cu sindicatul angajaților ASF pentru un nou CCM.

Întrebat ce venituri lunare are, Sorin Mititelu n-a oferit o cifră, deși informațiile sunt publice.

El a declarat că venitul său în actuala poziție la ASF „este oarecum echivalent cu venitul pe care îl are un CEO, adică un director general într-una din companiile mari din piață”.

HotNews.

ro l-a întrebat pe oficialul ASF dacă este adevărat că noua conducere, în frunte cu Alexandru Petrescu, a decis recent ca membrii neexecutivi ai Consiliului ASF să primească pe lângă salariul de 6500 euro/lună și o indemnizație de participare de 17.

000 de lei în cadrul unor comisii interne.

Sunt vizate comisiile de etică sau comisia pentru educație financiară.

Noul vicepreședinte a admis că s-a luat o decizie în acest sens, dar că indemnizația plătită diferă de la persoană la persoană și este una singură, fără posibilitatea de a cumula această indemnizație, cum era permis în trecut.

Potrivit vicepreședintelui, până acum se plătea această indemnizație de participare în funcție de numărul comisiilor la care un membru al conducerii ASF participa.

HotNews.

ro l-a întrebat pe Mititelu dacă nu i se pare anormal ca un angajat din ASF să fie plătit peste salariul de bază pentru participarea la alte comisii din cadrul aceleași instituții la care este angajat.

HotNews.

ro l-a mai întrebat pe oficialul ASF dacă personal consideră că în tot acest blam public la adresa autorității, ar fi un punct în care și noi, cetățenii, greșim.

El a adăugat că „și această penalizare nu trebuie să elimine alte decizii pe care le ia instituția, care țin de normalitate”.

Dincolo de problemele din trecut, nevoia existenței unei autorități ca ASF nu ar trebui pusă în discuție, potrivit lui Mititelu.

Continuarea interviului și informații despre prețurile RCA, în HotNews.

ro, în zilele următoare.

Lasă un răspuns