Maia Sandu a făcut luni un apel la parlament să iniţieze procedura de organizare a referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a îndemnat societatea civilă la coordonarea eforturilor pentru a combate propaganda şi dezinformările, promovând în acelaşi timp beneficiile aderării republicii la UE.
„Vreau să fac un apel către Parlamentul Republicii Moldova să iniţieze procesul propriu-zis şi să pornim activităţile pentru organizarea referendumului în această toamnă”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, potrivit Deschide.
md, citează Agerpres.
ro.
Ea a subliniat beneficiile aderării la Uniunea Europeană, menţionând că avantajul cel mai mare este pacea.
„Cel mai mare avantaj este pacea.
Cu toţii cunoaştem că pacea este garantată în UE.
În toate statele membre ale UE oamenii se bucură de pace şi de aici încrederea mea că toţi cetăţenii Republicii Moldova vor ca statul nostru să devină stat membru al UE, pentru că toţi cetăţenii R.
Moldova îşi doresc pace aici în R.
Moldova, poate doar cu excepţia câtorva slujitori ai Kremlinului, dar în marea majoritate cetăţenii noştri vor pace.
UE e în primul rând un proiect de pace şi aşa putem să consolidăm pacea prin aderarea la UE”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit ei, Republica Moldova se află în faţa unei oportunităţi istorice, deşi de 30 de ani s-a vorbit despre integrare europeană fără să se facă paşi hotărâţi.
„Auzim voci din opoziţie care spun că acest proiect nu este al poporului, ci al guvernării, ca să convingem că acesta este un proiect al poporului e nevoie să facem acest referendum acum”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, ea s-a adresat societăţii civile cu îndemnul de a-şi coordona eforturile în combaterea falsurilor şi dezinformărilor despre UE, de a explica societăţii ce înseamnă UE şi care sunt transformările.
Pe lângă principalul avantaj de pace, aderarea la UE va aduce bunăstare şi prosperitate cetăţenilor R.
Moldova, a menţionat aceasta, dând ca exemplu nivelul de viaţă în statele care au aderat la UE, precum România, şi făcând trimitere şi la recentele date cu privire la volumul exporturilor.
Astfel, în anul 2023, 65% din volumul total al exporturilor a fost direcţionat către piaţa Uniunii Europene, 47 de miliarde de lei provenind din UE în R.
Moldova.
În Federaţia Rusă, exporturile moldovene au constituit 3,5 %.
Republica Moldova este ţară-candidată la aderarea la UE.
În decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro