Burduja, discurs plin de grandomanie la Doicești, unde se construiesc minireactoarele nucleare: „E momentul să scriem noi viitorul lumii. Dacă nu noi, atunci cine?”

Spread the love

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut luni un discurs plin de grandomanie cu privire la realizarea primelor reactoare modulare de mici dimensiuni cu tehnologie americană la Doicești, județul Dâmbovița.

„E momentul să scriem noi viitorul lumii.

Dacă nu noi, atunci cine? Promisiunea pe care o facem nu este doar pentru români, ci pentru întreaga omenire”, a spus ministrul.

În realizate există încă există multe semne de întrebare cu privire la viitorul proiectului de la Doicești.

O delegație de jurnaliști din presa centrală a fost invitată luni la o conferință de presă în comuna Doicești, pe amplasamentul unde ar urma să fie construite primele reactoare nucleare de mici dimensiuni cu tehnologie americană din lume.

Conferința a fost susținută de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii și reprezentanți ai Nuclearelectrica și RoPower, însă niciunul nu a spus ceva nou despre proiect.

Din discursul lui Sebastian Burduja:În realitate, proiectul este încă în faza de studii de fezabilitate și nu se cunosc până acum costurile totale.

Prima centrală formată din reactoare modulare de mici dimensiuni ar fi trebuit construită în Statele Unite, însă proiectul a eșuat toamna trecută, din cauza costurilor foarte mari.

La Doicești avantajul ar fi că există infrastructura energetică necesară: stații de transformare și rețea care să preia electricitatea produsă.

Din acest motiv costurile cu realizarea proiectului ar putea fi cu 20-30% mai mici decât în SUA, unde proiectul ar fi costat 9 miliarde de dolari.

O decizie finală ar putea fi luată în primăvara anului viitor, când se vor cunoaște costurile totale, iar peste încă un an s-ar putea intra în etapa construcției propriu-zise.

Primul reactor ar putea fi pus în funcțiune la finalul anului 2029.

Oficialii au evitat să dea vreo cifră legată de costuri, spunând că nu putem ști la această oră dacă ar fi vorba de 4 sau 6 miliarde de dolari.

Tot referitor la costuri, ministrul Burduja a afirmat că se analizează și posibilitatea acordării unor ajutoare de stat prin mecanismul contractelor pentru diferență.

HotNews.

ro a realizat în urmă cu o lună un videoreportaj la Doicești, pentru a arăta ce părere au localnicii despre realizarea în comuna lor a primelor minireactoare nucleare cu tehnologie americană:

Lasă un răspuns