Alegeri în Rusia: Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu 87,34% din voturi – rezultate parțiale

Spread the love

Vladimir Putin și-a asigurat duminică un nou mandat după ce a obținut potrivit primelor rezultate oficiale peste 87 % din voturi, într-un scrutin întins pe durata a trei zile.

22:03După numărarea a 50% din voturi, Vladimir Putin obține 87,34% din voturi la alegerile prezidențiale din Rusia, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Prezența totală la vot, la ora 20:37, ora Moscovei, a fost de 74,22%, relatează RIA.

Agenția de propagandă a Kremlinului subliniază că „rezultatele parțială ale lui Putin reprezintă un record în istoria Rusiei modern”.

Dintre alegătorii care au folosit votul electronic la distanță, Putin câștigă 87,4% din voturi, excluzând Moscova și Kaliningrad.

În capitală, acesta obținând 89,1% din voturi.

21:20Vladimir Putin obține 87,34% din voturi la alegerile prezidențiale din Rusia, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale după procesarea a 40% din voturile exprimate, scrie Ria Novosti20:15 Putin a obținut 87,97% din voturi, după prelucrarea a 24,4% din voturi, arată primele date ale Comisiei Electorale din Rusia.

20:05 Conform exit-pollurilor, Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia cu 87,8 la sută.

Rezultatele parțiale înseamnă că Putin, în vârstă de 71 de ani, își va asigura cu ușurință un nou mandat de șase ani, care i-ar permite să-l depășească pe Iosif Stalin și să devină cel mai longeviv lider al Rusiei de peste 200 de ani.

Marja de victorie a lui Putin a fost cea mai bună de până acum, depăşind cea mai mare marjă de 76,7% din cele patru alegeri anterioare, în 2018, potrivit News.

ro.

Prezenţa la vot în acel an a fost de 67,5%.

Peste opt milioane de persoane au votat online la alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat duminică un oficial al comisiei electorale, citat de Reuters.

„Alegerile nu sunt, în mod evident, libere și nici corecte, având în vedere modul în care domnul Putin a închis oponenții politici și a împiedicat pe alții să candideze împotriva lui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Alegerile au loc cu puțin peste doi ani de când Putin a declanșat cel mai mortal conflict european de după al Doilea Război Mondial, ordonând invadarea Ucrainei, pe care o definește drept „operațiune militară specială”.

Votul în cadrul scrutinului, pe care preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin era aşteptat să îl câştige cu uşurinţă, a avut loc de de vineri până duminică.

Tot duminică, numeroşi ruşi din întreaga lume au participat în ultima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, la acţiunea iniţiată de opoziţia rusă „Prânz împotriva lui Putin”.

Cozi kilometrice au fost formate, la ora 12:00, în faţa secţiile de votare din UE, dar şi a unor secţii din Federaţia Rusă, în ciuda faptului că Moscova a avertizat că ruşii care vor lua parte la acţiune ar putea risca, inclusiv, dosar penal.

Rușii care se opun liderului de la Kremlin au mers la secțiile de vot la prânz fie pentru a-și anula buletinul de vot, fie pentru a vota pentru unul dintre cei trei contracandidați ai lui Putin.

Alții au promis să scrie pe buletinul de vot numele regretatului lider al opoziției Alexei Navalny, care a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica.

Unii chiar s-au dus duminică la mormântului regretatului opozant pentru „a vota”, astfel încât au așezat buletine de vot modificate cu pixul pentru a include numele lui Navalnîi pe lista candidaților cu o bifă în dreptul acestuia.

Reamintim că 114 milioane de ruși erau eligibili să voteze în alegerile prezidențiale care au început vineri și s-au încheiat azi cu o victorie inevitabilă a președintelui Vladimir Putin.

Grupul de monitorizare a alegerilor „Golos” spunea vineri că aceste alegeri sunt cele mai netransparente care au loc în Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice.

Stanislav Andreichuk a declarat că utilizarea votului electronic pentru prima dată într-o alegere prezidențială și faptul că votul se desfășoară pe trei zile servesc pentru a face procesul mai opac.

„Sunt cele mai închise, cele mai tainice alegeri din istoria Rusiei”, a declarat Andreichuk pentru Reuters într-un interviu telefonic, referindu-se la cei 33 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Andreichuk a spus că votul electronic – disponibil pentru prima dată la alegerile prezidențiale pentru oamenii din aproximativ o treime din țară – reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece este deschis manipulării și rezultatele sunt imposibil de verificat.

Distribuția votului pe parcursul a trei zile a ridicat posibilitatea ca urnele de vot să fie modificate peste noapte, a spus el.

Știre în curs de actualizare

Lasă un răspuns