Eurodeputata Tatjana Zdanoka, anchetată penal pentru cooperare cu serviciile secrete ruse

Spread the love

Tatjana Zdanoka, membră a Parlamentului European, este anchetată penal pentru posibilă cooperare cu serviciile secrete ruse, după ce The Inider a scris că aceasta a desfăşurat activităţi de spionaj în beneficiul Moscovei timp de peste un deceniu, a anunţat sâmbătă agenţia de presă Leta, citată de DPA, potrivit Agerpres.

Procedurile penale ar fi fost deschise în 22 februarie.

Autorităţile de la Riga nu au furnizat alte detalii despre investigaţiile în desfăşurare.

Tatjana Zdanoka este membră a Parlamentului European încă din 2004 şi nu face parte din niciun grup politic.

Parlamentul European efectuează separat o anchetă referitoare la acuzaţiile contra eurodeputatei letone.

Potrivit site-ului de investigaţii rus The Insider (cu sediul în Letonia), Zdanoka, eurodeputată neafiliată din 2004, ar fi colaborat încă din anul respectiv cu FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Politiciana ar fi „apărat în mod deschis” poziţiile Moscovei, scrie The Insider într-un lung articol bazat pe schimburi de e-mail-uri între Zdanoka şi agenţi ruşi, incluzând „rapoarte explicite şi detaliate despre activitatea ei ca europarlamentar”.

Aceste e-mail-uri se referă la „întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles” şi la „cereri de finanţare provenite din surse ruseşti pentru activităţile sale politice”, conform acestei anchete realizate împreună cu organizații media, printre care un site eston şi ziarul suedez Expressen.

Lasă un răspuns