Rușii au început să iasă vineri la vot în cadrul alegerilor prezidențiale, unele cu rezultat cunoscut.
Însă elitele de la Kremlin spun că Vladimir Putin a ajuns stăpânul absolut al țării nu doar datorită reprimării oricărei forme de opoziție în Rusia, relatează Reuters.
Putin, un fost locotenent-colonel al KGB-ului, infamul serviciu de securitate al Uniunii Sovietice, se bucură de un sprijin larg în țară în contextul războiului din Ucraina și în care propaganda de la Moscova a muncit non-stop de la declanșarea așa-zisei „operațiuni militare speciale”.
„Îl sprijin pe Putin și, bineînțeles, voi vota pentru el”, a declarat pentru Reuters Liudmila Petrova, o moscovită în vârstă de 46 de ani pe care reporterii agenției internaționale de presă au abordat-o într-o piață din sudul capitalei ruse în timp ce căuta să cumpere adidași „New Balance” contrafăcuți în China.
„Putin a ridicat Rusia din genunchi.
Iar Rusia va înfrânge Occidentul și Ucraina.
Nici măcar nu poți înfrânge Rusia, niciodată.
Voi, cei din Occident, ați înnebunit cu totul? Ce treabă aveți voi cu Ucraina?”, le-a mai transmis femeia jurnaliștilor de la Reuters.
În Occident Putin este văzut ca un autocrat, un criminal de război, un lider care ordonă asasinarea rivalilor și, după cum a formulat-o președintele american Joe Biden luna trecută, un „ticălos nebun” despre care Washingtonul spune că este în fruntea unei dictaturi corupte care îndreaptă Rusia către ruină.
Însă agenția Reuters notează, pe baza sondajelor de opinie și a mai multor interviuri cu surse apropiate de puterea de la Moscova, că în Rusia războiul l-a ajutat pe Putin să își consolideze strânsoarea asupra puterii și să își crească popularitatea în rândul oamenilor.
„Să nu aveți niciun dubiu: aceasta este o slujbă pe viață”, afirmă una dintre sursele Reuters familiarizată cu gândirea de la cele mai înalte niveluri ale conducerii politice de la Moscova.
El a fost de acord să discute cu Reuters sub condiția anonimității pentru a putea să își exprime opiniile asupra problemelor politice.
„Putin nu are concurenți.
El este la un nivel total diferit.
Occidentul a făcut o greșeală foarte gravă, ajutând la unificarea în jurul lui Putin a unei părți mari din elitele rusești și a populației, din cauza sancțiunilor și a demonizării Rusiei”, afirmă sursa respectivă.
Un alt oficial de rang înalt le-a spus celor de la Reuters că puterea lui Putin nu este amenințată de politică, depinzând doar de starea sa de sănătate, care pare robustă.
Această sursă afirmă că, în plus, Putin nu are niciun succesor aparent, în pofida speculațiilor că acesta ar putea fi Nikolai Patrușev, președintele Consilului de Securitate de la Moscova și ideologul Kremlinului pe probleme de politică externă, sau Dmitri Medvedev.
Putin prezintă rușilor războiul din Ucraina ca făcând parte dintr-o bătălie existențială împotriva unui Occident „decadent” și aflat în declin, dar pe care îl acuză totodată că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 și că a înconjurat Rusia, extinzându-se în țările care făceau parte în sfera de influență a Moscovei.
Aceste teme propagandistice rezonează cu numeroși ruși, care sunt suspicioși față de intențiile Occidentului, chiar dacă sunt fani ai produselor occidentale.
La un selfie în Piața Roșie (FOTO: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images)Oficialii de top de la Kremlin, îmbrăcați uneori cu bluze pe care este scris „Echipa Putin”, vorbesc dechis despre un război împotriva NATO.
Rata de aprobare pentru Putin în Rusia este în prezent de 86%, comparativ cu 71% cu puțin timp înainte să declanșeze războiul.
Ambele sondaje au fost efectuate de Centrul Levada, o companie de sondare de încredere.
Popularitatea liderului de la Kremlin a crescut de asemenea și după ce acesta a invadat Georgia în 2008 și apoi a trimis trupele sale în Crimeea în 2014, anexând apoi peninsula ucraineană în urma unui referendum de fațadă.
Televiziunile rusești și un aparat sofisticat de propagandă care operează pe rețelele de socializare disponibile în Rusia îl prezintă pe Putin ca un patriot puternic și ridiculizează liderii occidentali precum Joe Biden ca fiind slabi, nesăbuiți și clevetitori.
„Pentru mulți ruși, care sunt inspirați în parte de propagandă dar, cel mai important, de propriile convingeri interioare, Rusia este într-o luptă de când lumea cu Occidentul iar ceea ce se întâmplă acum este un episod al acestei lupte”, afirmă Alexei Levinson, directorul pentru cercetări socio-culturale al Centrului Levada.
„Cei care exprimă asemenea convingeri în sondajele noastre se consideră pe ei înșiși fiind participanți într-un fel în această luptă cu Occidentul.
Ei sunt ca fanii unei echipe de fotbal care își imaginează că sunt participanții la meci”, adaugă el.
Deși unele dintre elitele Rusiei sunt sceptice cu privire la modul în care este condus războiul din Ucraina, ele nu au nimic de câștigat și totul de pierdut dacă se opun Kremlinului, după cum a demonstrat revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner.
Accidentul aviatic în care a murit Prigojin a avut loc la împlinirea a exact două luni de la cursa mercenarilor săi către Moscova și în aceeași zi în care a fost „decapitat” și generalul Serghei Surovikin, fostul comandant al trupelor de invazie rusești, suspectat de susținerea rebeliunii.
Putin lasă puține lucruri pe seama sorții.
Încă de la începerea invaziei pe scară largă în Ucraina autoritățile ruse și-au intensificat reprimarea față de forțele opoziției pentru a elimina orice formă de disidență.
Sute de persoane au fost arestate după ce și-au exprimat opoziția față de regimul lui Putin și război iar protestele de orice fel au fost interzise.
Mass-media rusă de stat, care domină ratingurile, este înverșunat de loială lui Putin.
Sarcina celor 3 contracandidați ai săi la alegerile prezidențiale este să piardă.
Niciunul dintre ei nu este cotat de sondajele de opinie cu mai mult de 6% din intenția de vot.
Un oficial al autorităților electorale i-a spus lui Boris Nadejdin, un candidat anti-război care a fost descalificat de la alegeri, că ar trebui să se concentreze pe propriile eșecuri decât să se plângă de conducerea țării.
Principala preocupare a Kremlinului la alegeri este să asigure o prezență mare la vot.
Rușii pot vota în parcuri și în alte locuri inedite pentru alegerile prezidențiale (FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images)Șase surse separate au declarat pentru Reuters că unii directori ai companiilor ruse de stat le-au ordonat angajaților să meargă la vot și să facă fotografii cu buletinul de vot pentru a demonstra acest lucru.
Inclusiv bancomatele au fost modificate pentru a le afișa rușilor un mesaj care să le amintească să meargă la urne.
Liderii opoziției ruse fărâmițate se află fie în străinătate, fie în închisoare, fie sunt morți.
Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie în notoria colonie penală „Lupul Polar” din Siberia.
Văduva sa, Yulia Navalnaia, i-a îndemnat pe ruși să se prezinte la vot în seara zilei de duminică pentru a-și arăta opoziția față de Putin într-un gest concertat.
Soțul ei descrisese Rusia lui Putin ca fiind un stat infracțional slab, condus de hoți, sicofanți și spioni cărora le pasă doar de bani.
El prognozase cu ani în urmă că Rusia s-ar putea confrunta cu turbulențe politice majore, vorbind inclusiv despre posibilitatea unei revoluții care să îl dea jos pe Putin.
Întrebat dacă Putin este puternic sau slab, Leonid Volkov, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Navalnîi și fostul șef al biroului său, a răspuns că „dinozaurii au fost foarte puternici înainte să dispară”.
La scurt timp după ce a făcut acest comentariu într-un interviu acordat Reuters la Vilnius, Volkov a fost atacat cu ciocanul în fața locuinței sale din capitala lituaniană.
Autoritățile din Lituania afirmă că rezultatele preliminare ale investigației privind atacul arată că acesta a fost profesionist și „bine planificat”.
Kremlinul nu a dorit să comenteze incidentul, dar a amintit că președintele Putin ar trebui să fie „respectat și ascultat”.
Oleg Orlov, un activist veteran pentru respectarea drepturilor omului în Rusia, a declarat în fața instanței care l-a condamnat luna trecută la doi ani și jumătate de închisoare pentru „discreditarea forțelor armate”, că Rusia lui Putin pare ceva dintr-un roman al lui Franz Kafka sau Vladimir Sorokin, un scriitor rus postmodernist.
„Cei care au condus țara noastră în groapa în care se află acum reprezintă vechiul, decrepitul, depășitul”, a spus el.
„Ei nu au niciun simț al viitorului, doar imagini false ale trecutului, doar miraje ale ‘măreției imperiale’.
Iar ei împing Rusia înapoi în trecut, înapoi în distopie”, a mai spus Orlov, un laureat al Premiului Nobel pentru Pace.