Aliații Ucrainei vor înființa o coaliție pentru a furniza artilerie cu rază lungă de acțiune Kievului pentru a se putea apăra în fața invaziei Rusiei și vor folosi profiturile din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme Ucrainei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, relatează Reuters și AFP.
Ca parte a formatului Ramstein, grupul de contact al aliaților pentru apărarea Ucrainei, „creăm o nouă coaliție de capabilități de artilerie cu rază lungă”, a declarat liderul german într-o conferință de presă, alături de Emmanuel Macron și Donald Tusk.
„Este clar că sprijinim Ucraina și, de asemenea, este clar că nu suntem noi înșine în război cu Rusia”, a declarat Scholz, vineri, la o reuniune de la Berlin a așa-numitului grupul Triunghiul Weimar, din care fac parte Franța, Germania și Polonia.
„Scopul nostru comun este și rămâne să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra eficient împotriva invaziei Rusiei”, a adăugat el.
„Sprijinul nostru nu va scădea”.
Ucraina a cerut constant aliaților rachete cu rază lungă de acțiune, în special Taurus, pe care Germania a refuzat să le ofere.
O livrare de rachete de croazieră precum Taurus este „o limită pe care nu vreau să o trec, în calitate de Cancelar”,a spus miercuri Scholz care a explicat principalul argument al acestui refuz.
Premierul ucrainean Denis Şmîhal a cerut pe 4 martie statelor occidentale să transfere Kievului cele circa 300 de miliarde de euro din activele ruseşti îngheţate ca urmare a sancţiunilor.
Apelul survine într-un moment în care Ucraina, aflată în dificultate pe front în faţa ofensivei ruse, este îngrijorată de diminuarea asistenţei militare şi financiare occidentale în contextul disensiunilor din SUA şi din UE.
În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.
Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia şi gestionată de casa de compensare Euroclear.
Opţiunea confiscării acestor active şi a transferului lor către Ucraina, dorită de numeroşi politicieni occidentali, pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de slăbire a monedei euro, plus că Moscova a ameninţat cu măsuri „dureroase” dacă o asemenea idee va fi pusă în practică.
UE se pregăteşte totuşi să transfere Ucrainei veniturile generate de activele ruseşti îngheţate.
Belgia estimează astfel că va colecta anul acesta circa 1,7 miliarde de euro pentru Ucraina.
„Aceasta este o sumă nesemnificativă în comparaţie cu cele 200 de miliarde de euro (active ruseşti) care sunt blocate în conturi în Belgia”, a deplâns premierul ucrainean.
Citește LIVETEXT pe HotNews.
ro cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 751