Până în octombrie 2019, viața lui Radu însemna ca, trei zile din săptămână, să meargă la o clinică de dializă.
Marți, joi și sâmbătă, se trezea dimineața la 4:40.
Pleca la București, unde un aparat sofisticat făcea ceea ce rinichii lui nu mai reușeau: îi filtra tot sângele din corp ca să elimine toxinele.
În octombrie, Radu a făcut transplant de rinichi.
El și încă un bolnav de insuficiență renală cronică trăiesc astăzi aproape normal pentru că familia unei actrițe din Sibiu a ales să doneze organele.
Radu Preda avea 30 de ani, abia se căsătorise de un an și nu apucase să facă un copil când a început să aibă, aparent din senin, diaree, stări de vomă, au început să i se umfle picioarele la glezne și să se simtă nefiresc de obosit pentru vârsta lui.
„Dacă urcam două etaje, trebuia să mă odihnesc cinci minute, ca să-mi revin”, își amintește Radu, acum în vârstă de 38 de ani.
A încercat să ignore simptomele, pentru că nu-i plăceau medicii și spitalul era ultimul lucru unde ar fi vrut să ajungă.
După două săptămâni, a început să se îngrijoreze și s-a dus la camera de gardă de la Spitalul Județean din Târgoviște, orașul unde locuia.
„Mi-au făcut niște analize și o ecografie, iar la ecografie nu-mi găseau rinichii, era ca și cum nu i-aș fi avut.
Într-un final, i-au văzut, dar erau foarte mici.
Mi-au zis că, la cum arată analizele – creatinina și ureea – în mod normal trebuia să fiu în comă, nu pe picioare.
Atunci m-au trimis cu ambulanța la Spitalul Floreasca din București”.
Nu l-au lăsat să plece cu mașina lui, pentru că, spuneau medicii, în starea lui, putea să facă oricând un stop cardio respirator și ar fi putut avea nevoie de resuscitare.
Tot atunci, analizele lui arătau că avea creatinina 24, în condițiile în care un om sănătos o are până în 1,2-1,4, iar ureea era 400, deși normalul e de maximum 45.
Dar Radu nu știa, atunci, nimic despre ce înseamnă toate aceste valori ale analizelor lui de sânge.