Israel: Un general angajat în războiul din Gaza lansează critici la adresa guvernului: „Fiecare să ia parte la efortul militar”

Spread the love

Un general israelian, aflat la conducerea unei brigăzi angrenată în prezent în luptele din Fâşia Gaza, a cerut guvernului să se ridice la „înălţimea” soldaţilor care luptă în Gaza, într-o critică neobişnuită care i-a atras joi reproşuri în Israel.

„Ar trebui să vă ridicaţi la înălţimea noastră!”, a lansat miercuri generalul de brigadă Dan Goldfus, comandantul Diviziei a 98-a desfăşurate la Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, adresându-se liderilor politici israelieni, relatează AFP și Agerpres.

„Nu fugim de responsabilităţile noastre.

Regretăm eşecul nostru flagrant din 7 octombrie, dar mergem înainte”, a afirmat el în faţa presei, lansând un apel către liderii israelieni „să depăşească extremismul şi să se unească”.

Atacul fără precedent al grupării islamiste Hamas din 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului – care s-a soldat cu cel puţin 1.

160 de morţi, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza datelor din surse israeliene – a scos la lumină eşecurile serviciilor de informaţii israeliene, care nu au anticipat o operaţiune de o asemenea amploare.

Aceste comentarii – în opoziţie cu tradiţionala neutralitate respectată de ofiţerii israelieni în raport cu puterea politică – au făcut ca generalul Goldfus să fie convocat de către comandamentul militar.

În declaraţiile sale, generalul făcuse apel la conducătorii politici să garanteze ca „fiecare să ia parte” la efortul militar, într-o referire voalată la evreii ultraortodocşi (haredim), care pot fi scutiţi de serviciul militar.

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a prezentat la sfârşitul lunii februarie o reformă a serviciului militar în vederea integrării „haredim”, percepută în Israel drept o bombă politică ce ar putea dărâma fragilul guvern de coaliţie al lui Benjamin Netanyahu, care include şi partide ultraortodoxe.

Afirmaţiile generalului, la care nu au reacţionat deocamdată nici premierul Benjamin Netanyahu şi nici ministrul Yoav Gallant, au stârnit numeroase comentarii în Israel.

„Un ofiţer nu trebuie să vorbească decât despre deciziile sale (militare), în caz contrar ar trebui să lase uniforma”, a reacţionat Yoav Segalovitz, un deputat centrist de opoziţie, la postul de radio Kan.

„Cu tot respectul cuvenit acestui stimabil ofiţer, lupta în Gaza nu îi conferă dreptul sau legitimitatea de a exprima o poziţie în afacerile politice”, a scris editorialistul Nahum Barnea în cotidianul conservator Yedioth Ahronoth.

Ca represalii la atacul Hamas, Israelul a lansat o operaţiune militară în Fâşia Gaza care a făcut 31.

241 de morţi, în majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din guvernul Hamas.

De la începutul ofensivei sale terestre, la 27 octombrie, 249 de soldaţi israelieni au fost ucişi în enclava palestiniană, potrivit cifrelor oficiale.

Lasă un răspuns