Belarus aplică sancțiuni comerciale împotriva Lituaniei

Spread the love

Belarus, un aliat al Rusiei, a interzis joi importul mai multor tipuri de bunuri din Lituania, ca represalii la închiderea punctelor de trecere a frontierei de către statul baltic, potrivit AFP.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, interdicția afectează diverse produse alimentare și băuturi alcoolice, aparate de uz casnic, produse de construcții, îmbrăcăminte și piese de schimb pentru vehicule.

Această măsură „este un răspuns la decizia” luată la începutul lunii martie de către Vilnius de a „opri circulația mărfurilor, a mijloacelor de transport și a persoanelor prin două puncte de trecere a frontierei”, se adaugă în comunicat.

Lituania, care este un susținător important al Ucrainei în conflictul său cu Rusia, a închis deja anul trecut două puncte de trecere a frontierei cu Belarus.

Relațiile dintre Minsk și Vilnius au fost tensionate de la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020, care i-au asigurat un nou mandat lui Alexander Lukașenko, în pofida unor proteste fără precedent.

Ulterior, Lituania a primit-o pe teritoriul său pe liderul opoziției față de Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, precum și pe alți opozanți și zeci de mii de alți cetățeni belaruși.

Vilnius acuză, de asemenea, Minskul că exploatează migranții ilegali, încurajându-i să treacă granițele lituaniene și poloneze dinspre Belarus, pentru a destabiliza țările europene.

Lasă un răspuns