Preşedintele Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat, miercuri, că judecătorii şi procurorii ştiu care sunt aşteptările societăţii în privinţa calităţii actului de justiţie şi a funcţionării eficiente a justiţiei ca serviciu public.
Ea a spus că oamenii îşi doresc în principal celeritate, calitate şi echitate în funcţionarea justiţiei, iar „aceste valori nu sunt întotdeauna foarte uşor de atins în mod conjugat, întrucât insuficienţa resurselor umane aduce cu ea tentaţia amânării”.
Corina Corbu a făcut aceste declarații la bilanțul Parchetului General pentru 2023.
Ea a spus că, deşi se confruntă cu „provocări multiple”, între care problema resurselor umane, Parchetul General a rămas „unul dintre garanţii calităţii actului profesional al procurorului”.
Președintele instanței supreme a mai spus că aşteptările societăţii sunt „tot mai conturate” în privinţa calităţii actului de justiţie:Tot la bilanțul Ministerului Public, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, s-a declarat „convinsă că anul 2024 va aduce o justiţie mai eficientă, mai echitabilă, mai dreaptă”.
Procurorul general, Alex Florenţa, s-a plâns miercuri că parchetele înregistrează un minim istoric de 69% în ceea ce priveşte gradul de ocupare a schemei de personal, numai anul trecut ieşind la pensie 165 de procurori, în contextul modificărilor legislative şi discuţiilor privind salarizarea și pensiile speciale.
El a spus că doar 10 din 235 de parchete au schema de procurori completă.
El a spus că una dintre soluții ar fi un proiect de act normativ referitor la necesitatea reorganizării parchetelor de pe lângă judecătorii, în condițiile în care există 176 de parchete pe lângă judecătorii, fiind situaţii în care pe o distanţă de sub 60 de kilometri funcționează trei astfel de parchete.