Protest pro-palestinian la Sciences-Po Paris: Macron denunță acțiuni și remarci intolerabile

Spread the love

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat miercuri remarcile „intolerabile” raportate în timpul unei mobilizări pro-palestiniene la prestigiosul institut de științe politice Sciences-Po Paris, la care o studentă evreică ar fi fost împiedicată să intre pe motiv că ar fi „sionistă”, potrivit AFP.

Marți dimineață, aproximativ o sută de studenți au ocupat amfiteatrul principal al acestui institut de științe politice, creuzet al elitei franceze, în cadrul unei „zile de mobilizare universitară europeană pentru Palestina”.

Un student al „Union des étudiants juifs de France (UEJF)” a fost apoi „împiedicat să intre în amfiteatrul” unde se desfășura acțiunea organizată de Comitetul pentru Palestina de la Sciences Po, și „au fost făcute remarci acuzatoare (de pe podium, n.

r.

) la adresa” asociației studențești, a denunțat Sciences Po pe rețeaua de socializare X.

„Nu o lăsați să intre, este o sionistă”, au fost comentariile denunțate de sindicatul UEJF pe X.

În cadrul Consiliului de Miniștri de miercuri, șeful statului a condamnat remarcile „incalificabile și absolut intolerabile”, respingând „cea mai mică urmă de separatism” în instituțiile de învățământ superior, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Prisca Thevenot.

Miercuri, guvernul va trimite un raport justiției pentru „a contribui la anchetă și a ajuta la mobilizarea serviciilor pentru a stabili ce s-a întâmplat”, a declarat premierul Gabriel Attal, cerând „sancțiuni extrem de ferme”.

Întrebat de AFP, Hicham, membru al Comitetului pentru Palestina de la Sciences-Po, a negat că o astfel de frază ar fi fost rostită.

„Mi se pare trist ca fapte neverificate să fie raportate direct președintelui Republicii”, a subliniat studentul, care nu a dorit să își dea numele de familie.

„Noi nu acceptăm nicio formă de antisemitism”.

Lasă un răspuns