Dacă ni se întâmplă în repetate rânduri să ajungem în relații toxice ar fi util să privim în urmă și să vedem în ce relație am fost crescuți? Cum arăta relația dintre părinții noștri? Cum arăta relația noastră cu ei? Uneori, repetăm anumite tipare pentru că ne sunt familiare, încercând să vindecăm răni mai vechi.
Dar vindecarea, chiar dacă se va produce într-o relație, nu va avea loc cât timp alegem „aceeași relație”.
Putem avea relații toxice de cuplu sau profesionale.
Important este să facem primul pas către vindecarea noastră, respectiv să ieșim din ele, să ne dăm o nouă șansă.
Învățăm să relaționăm cu ceilalți urmărind cum interacționează părinții noștri unul cu altul și cu noi.
Pe cine alegem să iubim, cu cine alegem să ne însoțim în viață? Alegem noi, ne lăsăm aleși, ne este totuna, avem puterea să spunem „nu”? Avem puterea să ieșim din relații în care ne simțim lipsiți de prețuire, anulați, invalidați? De câte feluri sunt relațiile și cum apar așteptările (ne)realiste sau suferința în relații?Cu toții avem nevoie să fim iubiți, fără teamă de abandon, respingere, umilințe sau anulări.
Vrem să ne fie bine alături de omul pe care îl iubim, dar iubirea nu vine de la sine și nici nu ni se cuvine.
Relația cu celălalt este o provocare și o răscolire continuă, în relația cu celălalt începem să ne vedem limitele, neputințele.
În același timp, alături de celălalt avem șansa să creștem și să evoluăm, să ne desprindem de eventuale relații toxice și să ne vindecăm.
Fiecare trece prin momente de îndrăgostire, respingere, conflict, tensiune, împăcare, înțelegere, compasiune, maturitate, evoluție și prin multe incompatibilități.
Îl poți înțelege pe celălalt fără să îl rănești atunci când te înțelegi pe tine cu dorințele și cu nevoile tale.
O relație sănătoasă înseamnă adulți sănătoși emoțional.
O relație sănătoasă înseamnă alegeri din motive fundamental sănătoase, și este formată din doi parteneri autonomi, cu propria identitate bine definită, cu spațiul propriu bine definit, cu granițe bine trasate, fără drame și suferințe.
CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.
RO