Premierul haitian şi-a prezentat demisia după discuţiile din Jamaica

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Prim-ministrul haitian Ariel Henry a demisionat din funcţia de şef al naţiunii caraibiene, a declarat luni liderul unui organism regional, un rol neales pe care neurochirurgul în vârstă de 74 de ani îl deţinea de la asasinarea, în 2021, a ultimului preşedinte al ţării, scrie Reuters.

Premierul haitian şi-a prezentat demisia după discuţiile din Jamaica „Recunoaştem demisia sa odată cu înfiinţarea consiliului prezidenţial de tranziţie şi numirea unui prim-ministru interimar”, a declarat preşedintele Comunităţii Caraibelor (CARICOM) şi preşedinte al Guyanei, Irfaan Ali, mulţumindu-i lui Henry pentru serviciile sale în Haiti.

Henry a călătorit în Kenya la sfârşitul lunii trecute pentru a obţine conducerea unei misiuni internaţionale de securitate susţinute de Naţiunile Unite pentru a ajuta poliţia să lupte împotriva bandelor armate, dar o escaladare drastică a violenţei în capitala Port-au-Prince, în timpul absenţei sale, l-a lăsat blocat în teritoriul american Puerto Rico.

Vezi mai multe articole din categoria externe Ali a declarat că consiliul prezidenţial va avea doi observatori şi şapte membri cu drept de vot, inclusiv reprezentanţi ai mai multor coaliţii, ai sectorului privat, ai societăţii civile şi un lider religios.

Consiliul a fost mandatat să numească „rapid” un prim-ministru interimar, a adăugat el, iar orice persoană care intenţionează să candideze la următoarele alegeri din Haiti nu va putea participa.

Demisia lui Henry survine în timp ce liderii regionali s-au întâlnit la începutul zilei de luni în Jamaica, ţară vecină, pentru a discuta cadrul unei tranziţii politice, pe care SUA a cerut săptămâna trecută să fie „accelerată”, în condiţiile în care bandele armate au încercat să îi răstoarne guvernul.

Liderii regionali, vorbind cu reprezentanţi din diferite sectoare ale societăţii haitiene, au analizat posibilitatea de a înfiinţa consiliul de tranziţie menit să deschidă calea către primele alegeri din 2016.

Henry, pe care mulţi haitieni îl consideră corupt, a amânat în repetate rânduri alegerile, spunând că mai întâi trebuie restabilită securitatea.

Ultimele mandate ale senatorilor haitieni au expirat la începutul anului 2023.

„Ştim cu toţii că este nevoie de acţiuni urgente atât pe plan politic, cât şi pe cel al securităţii”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, care a cerut crearea unui „colegiu prezidenţial independent, cu o bază largă şi incluzivă”.

Blinken a declarat că acest consiliu va avea sarcina de a răspunde „nevoilor imediate” ale populaţiei haitiene, de a permite desfăşurarea misiunii de securitate şi de a crea condiţiile de securitate necesare pentru alegeri libere.

Haiti a declarat starea de urgenţă în această lună, deoarece ciocnirile au afectat comunicaţiile şi au dus la două evadări din închisori, după ce Jimmy „Barbeque” Cherizier, liderul unei alianţe de grupuri armate, a declarat că se vor uni şi îl vor răsturna pe Henry.

Lasă un răspuns