Președintele Klaus Iohannis va susține, marți, la Cotroceni, o declarație de presă pe tema NATO, a anunțat Administrația Prezidențială.
În declaraţiile comune cu preşedintele Muntenegrului, Iohannis a spus, întrebat dacă vizează o poziţie europeană sau la NATO, că nu intenţionează să îşi scurteze mandatul şi că va spune „mai mult” la ora 17.
00.
Declarația de presă va fi susținută de la ora 17.
00.
HotNews.
ro va transmite LIVETEXT declarațiile șefului statului.
„În ce privește NATO, știți că voi face o declarație puțin mai târziu, astăzi, la ora 17.
00, și o să vă spun mai multe atunci, dar nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte”, a spus Klaus Iohannis, marți, la Cotroceni, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Muntenegrului.
El a răspuns astfel întrebat dacă vizează o poziţie europeană sau la NATO.
Iohannis ar urma să își încheie mandatul de președinte în 21 decembrie 2024.
Ultima conferinţă de presă susținută de Klaus Iohannis la Cotroceni a fost în 5 iulie 2022.
România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.
ro surse oficiale, în 22 februarie.
Informația a venit în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.
Administrația prezidențială nu a comentat atunci legat de acest demers.
Și NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.
În schimb, într-un răspuns pentru News.
ro, biroul de presă al NATO i-a îndrumat pe jurnaliști către autorităţile române: „Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.
Informația privind demersul României a fost publicată inițial, pe Twitter, de corespondenta Bloomberg la Casa Albă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.
Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut.
Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori.
De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.
Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani.
Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.
Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat.
Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.
CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu: Iohannis s-a trezit târziu pentru un post european / Cu șanse sau fără șanse, trebuie să se lupte ca Mark Rutte, omul care disprețuiește România, să nu fie ales șef NATO