Elveția îl va judeca pentru crime împotriva umanității pe „Măcelarul din Hama”, unchiul lui Bashar al-Assad

Spread the love

Parchetul general al Elveției a anunțat marți că îl va trimite în judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității pe Rifaat al-Assad, supranumit „Măcelarul din Hama” și un unchi al președintelui sirian Bashar al-Assad, relatează Reuters.

Faptele imputate acestuia au avut loc în 1982, când Rifaat al-Assad era vicepreședinte al Siriei și comandant militar al regimului de la Damasc.

Parchetul general al Elveției a declarat într-un comunicat remis presei marți că Rifaat al-Assad este acuzat de „ordonarea de omoruri, acte de tortură, tratamente crude și detenții ilegale” în perioada în care acesta a fost comandantul trupelor din Hama, un oraș din vestul Siriei.

Supranumit de criticii săi „Măcelarul din Hama” pentru zdrobirea unei insurecții din acest oraș, el a comandat trupele acuzate de uciderea a mii de persoane în timpul suprimării unei insurecții islamiste.

Deși el nu a putut fi contactat de Reuters pentru comentarea acuzațiilor formulate de parchetul elvețian împotriva sa, fostul oficial sirian a negat anterior că este responsabil de crimele din Hama.

Rechizitoriul întocmit de procurorii elvețieni afirmă că luptele dintre forțele armate ale Siriei și insurgenții islamiști au provocat între 3.

000 și 60.

000 de decese în Hama și că majoritatea morților au fost civili.

Acum în vârstă de 86 de ani, Rifaat al-Assad a trăit în exil de la jumătatea anilor 1980, fugind din Siria după ce a fost acuzat că a încercat să îl răstoarne de la putere pe fratele său, președintele Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar.

El s-a întors în Siria în 2021 după ce a reușit să evadeze dintr-un penitenciar din Franța, țară care l-a condamnat la închisoare pentru deturnare de fonduri ale statului sirian.

Parchetul general al Elveției a deschis o anchetă penală pentru crime de război pe numele lui Rifaat al-Assad în virtutea principiului jurisdicției universale pentru astfel de crime.

Poliția elvețiană stabilise că Assad se afla pe teritoriul țării când a fost demarată ancheta iar mai multe victime ale acțiunilor sale din Siria au înaintat plângeri în Elveția împotriva sa.

În perioada exilului Rifaat al-Assad a evitat să apară în public și ultimele fotografii disponibile cu el sunt vechi de ani de zile.

Rifaat Al-Assad, oncle du président syrien, renvoyé devant un tribunal suisse pour « crimes de guerre et crimes contre l’humanité » https://t.

co/YMQoYjwBV1

Lasă un răspuns