Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, magistraţii respingând astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi comunişti, conform Radio Chişinău și NewsMaker.
Curtea Constituțională a examinat luni sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii votate de partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” au fost substituite cu „limba română” în legislația din Republica Moldova, inclusiv în Constituție.
Curtea Constituţională a decis luni că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia, inclusiv în Constituţia Republicii Moldova.
De la şedinţa Curţii Constituţionale au lipsit autorii plângerii, deputaţii socialişti Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea şi deputatul comunist Vladimir Voronin, scrie NewsMaker.
Principalul argument al autorilor plângerii a fost că grupul parlamentar al partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare) a schimbat Constituţia cu voturile unei majorităţi simple de deputaţi, şi nu cu două treimi din voturi.
În 16 martie 2023, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, iar deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul.
Ei s-au îmbrâncit la tribună cu inițiatorii, parlamentarii PAS, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”.
Ulterior, preşedinta Maia Sandu a promulgat legea.