Procurorul Daniel Horodniceanu a scăpat definitiv de orice sancțiune pentru scandalul făcut polițiștilor care l-au oprit în trafic

Spread the love

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, a scăpat fără nicio sancțiune după scandalul cu polițiștii care anul trecut l-au oprit în trafic.

Decizia a fost luată luni de instanța supremă și este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, luni, în cazul recursului formulat de Inspecţia Judiciară împotriva deciziei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a iertat pe vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Daniel Horodniceanu, după scandalul cu polițiștii care anul trecut l-au oprit în trafic.

În 8 noiembrie 2023, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară privindu-l pe Daniel Horodniceanu.

Decizia a fost contestată de Inspecţia Judiciară.

În data de 27 iunie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.

Inspectorii judiciari au reţinut ca abatere disciplinară prevăzută de art.

271 lit.

a) din Legea 303/2022 raportat la art.

104 din Legea 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare, comportamentul procurorului, care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat.

De asemenea, inspectorii au reţinut că procurorul, în cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat calitatea, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii, ceea ce constituie abatere disciplinară prevăzută de art.

271 lit.

m) din Legea 303/2022.

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”.

Poliţistul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l: „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”.

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală.

Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist.

De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.

Totodată, Daniel Horodniceanu i-a amintit agentului de poliţie că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru ca poliţiştii să primească 15% în plus la salariu.

Horodniceanu a reacționat la apariția imaginilor spunând că a fost vorba despre „o scenetă bine pusă la punct” și că cei doi polițiști „pretindeau că nu ne cunoaștem” ca „să mă provoace”.

Lasă un răspuns