Coaliția a identificat independentul care va deschide lista la europarlamentare / Se caută candidatul comun la primăria Capitalei

Spread the love

Liderii PSD și PNL discută luni, în ședința Coaliției, candidații comuni la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Surse politice convergente au confirmat pentru HotNews.

ro că şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, este favorită pentru prima poziție din lista celor două partide la europarlamentare.

În schimb, liderii Coaliției nu reușesc să ia o decizie în ceea ce privește candidatul comun la Capitală.

Potrivit surselor citate, negocierile din Coaliție se apropie de final și sunt stabilite majoritatea candidațiilor la europarlamentare pentru locurile eligibile.

Ultimele informații arată că social-democrații și liberalii mizează pe 17 locuri eligibile pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, plus alte două mandate care ar putea fi obținute la redistribuire în funcție de procentul obținut de alianța electorală.

Astfel, din cele 19 mandate considerate eligibile de coaliție, PSD revendică 10 candidați plus unu la redistribuire, iar PNL – 7 plus unu la redistribuire.

Conform ultimelor discuții, lista Coaliției pentru alegerile europarlamentare urmează să fie deschisă de o persoană apolitică și, potrivit surselor HotNews.

ro, Ramona Chiriac este persoana aleasă.

O altă problemă tranșată în interiorul Coaliției este prezența oamenilor propuși de PUSL (partidul lui Dan Voiculescu) pe locurile eligibile.

„Maria Grapini va candida pe unul din locurile eligibile ale PSD, iar Sabina Iosub pe un loc eligibil cedat de PNL”, susțin sursele citate.

Printre noile nume propuse să candideze la alegerile europarlamentare pe un loc eligibil se află, din partea PNL Adina Vălean, Alina Gorghiu și din partea PSD Vasile Dîncu și Simona Bucura Oprescu.

De asemenea ministrul Sănătății Alexandru, Rafila și ministrul Culturii, Raluca Turcan nu vor intra în competiția pentru Parlamentul European.

Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu și europarlamentarul Dan Nica își doresc un loc eligibil pe lista comună a Coaliției dar candidatura acestora nu este susținută politic.

Candidat independent: Varianta în lucru a candidațiilor PSD:Varianta în lucru a candidațiilor PNL:De precizat este că ordinea pe locurile eligibile nu a fost decisă.

Liderii Coaliției se reunesc în ședință la Guvern la ora 18.

00 pentru a finaliza lista comună a candidatilor la alegerile europarlamentare și pot apărea noi modificări.

Liderii PSD și PNL nu au identificat candidatul pentru primăria Capitalei.

Nominalizarea unui candidat pentru a doua funcția politică din stat și cu vizibilitate la nivel național, a devenit cartoful fierbinte pentru social-democrați și liberali.

Potrivit înțelegerii din Coaliție, în urma comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, PSD și PNL vor susține un candidat comun la primăria Capitalei.

În prima faza liderii Coaliției au agreat, de principiu, candidatul comun în persoana lui Sebastian Burduja însă, rezulatele sondajelor așteptate ar putea schimba opțiunea social-democrațiilor și liberalilor.

În spatele ușilor închise, social-democrații și liberalii au vorbit despre susținerea unui candidat comun independent.

Pe surse au fost vehiculate nume ca cel al lui Dan Șucu (Mobexpert), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Dan Ostahie (Altex) sau Sorin Cîrstoiu (manger spitalul Universitar).

De altfel s-au comandat o serie de sondaje de opini și s-au testat diverse nume.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat, în urmă cu o zi, că o decizie în ceea ce privește candidatul comun la primăria Capitalei va fi luată în urma rezultatelor sondajelor făcute separat de PSD și PNL și așteptate luni.

De precizat este că în cel mai recent sondaj comandat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, liberalul Sebastian Burduja are 16%, Cristian Popescu Piedone – 40,4% și Nicușor Dan 39,3%.

De remarcat este că în acest sondaj efectuat de firma Verifield, pe un eşantion de 900 de persoane nu a fost testată Gabrieal Firea.

Un alt sondaj efectuat de CURS în perioada 9-23 februarie 2024 arată că 36% dintre bucureșteni l-ar vota pe Nicuşor Dan (independent, susţinut de USR-PMP-Forţa Dreptei), 33% ar vota cu Gabriela Firea (PSD) și 8% cu Sebastian Burduja.

De asemenea un alt sondaj CURS din septembrie 2023 în care Daniel Băluță a fost testat îl plasa pe edilul de la sectorul 4 cu un scor de 39 % la încredere, înaintea lui cu 38% și Cristian Popescu-Piedone, același scor.

Lasă un răspuns