Cehii vor să denumească străzi din Praga după eroii lui Tolkien

Spread the love

Mii de cehi au semnat o petiție pentru ca străzile din insula Rohan din Praga să poarte numele unor personaje din romanul „Stăpânul inelelor”, potrivit AFP.

Insula, situată pe râul Vltava, la nord de centrul istoric al Pragăi, poartă numele lui Josef Rohan, o figură cunoscută în Praga, al cărui nume de familie este omonim cu unul dintre regatele din saga creată de J.

R.

R.

Tolkien.

Primăria din Praga a anunțat că intenționează să numească noi străzi din acest cartier după filosofi precum Immanuel Kant, Edmund Husserl și Jacques Derrida.

Însă peste 10.

000 de semnatari ai unei petiții online au cerut ca noile denumiri de străzi să reflecte ambiguitatea numelui insulei.

„Cheile din Rohan ar trebui să poarte numele Rohan”, insistă petiția.

„Cum a contribuit Immanuel Kant la războiul împotriva hoardelor lui Saruman?”, adaugă ei, referindu-se la magicianul malefic din roman.

„Unde era Husserl când a căzut Westfolde?”, întreabă ei.

De asemenea, petiționarii doresc ca o stradă să poarte numele personajului Eowyn pentru a „răspunde plângerii justificate” că nu sunt prevăzute nume feminine pentru noile străzi.

Opera fantastică în trei volume a lui Tolkien a fost adaptată într-o trilogie de filme de către regizorul Peter Jackson în 2001-2003.

Împărtășind petiția pe pagina sa de Facebook, Zdenek Hrib, consilier municipal praghez din partea Partidului Piraților și fost primar al orașului, a salutat inițiativa ca fiind „un pas lăudabil”.

Cehii sunt cunoscuți pentru pasiunea lor pentru fantezie: într-un recensământ național efectuat în 2021, peste 21.

000 dintre cei 10,5 milioane de cehi s-au înregistrat ca Jedi, gardienii păcii și ai justiției din saga Star Wars.

Lasă un răspuns