Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor analizează cazul Cioroianu – Șercan

Spread the love

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a transmis, într-un răspuns pentru HotNews.

ro, că a fost sesizată cu privire la acuzațiile care i se aduc directorului Bibliotecii Naționale a României (BNaR), Adrian Cioroianu, după ce a dezvăluit subiectul de investigație al jurnalistei Emilia Șercan.

ANSPDCP a primit o sesizare cu privire la posibila încălcare a directorului BNaR a legislației cu privire la datele cu caracter personal pe 4 martie, la cinci zile de la izbucnirea scandalului.

„Precizăm că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a primit, la data de 04.

03.

2024, o plângere care are același obiect cu cel semnalat de HotNews.

ro, respectiv posibila încălcare a prevederilor Regulamentului general de protecţie a datelor de către domnul Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naţionale a României”, se arată în răspunsul primit de la autorități.

Autoritatea precizează în răspunsul său că plângerea primită va fi soluționată „în conformitate” cu prevederile legale.

Conform procedurii, „ANSPDCP informează persoana vizată în legătură cu evoluţia sau cu rezultatul investigaţiei întreprinse, în termen de trei luni de la data la care sa comunicat acesteia că plângerea este admisibilă”.

Decizia care va fi luată în acest caz va fi publicată pe dataprotection.

ro, la secțiunea „Știri”, mai informează ANSPDCP.

Contactată de HotNews.

ro la începutul lunii martie cu privire la acest subiect, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a spus că Adrian Cioroianu nu trebuia să facă această afirmație, cu privire la subiectul investigației lui Șercan, în mod public.

„Sunt două perspective: una de legalitate și una de corectitudine în relația cititor-director de instituție în speța aceasta.

Din perspectiva legalității, o să verific dacă există o problemă de încălcare a legii, iar din perspectiva corectitudinii cred că această afirmație nu trebuia făcută în mod public de domnul Cioroianu”, a spus ministrul Culturii.

Jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat vineri pe Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, că a încălcat legea GDPR divulgând conținutul cererii pe care a făcut-o instituției pe care o conduce fostul ministru de externe privind digitalizarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

„Adrian Cioroianu a obținut această informație prin prisma funcției sale de director al Bibliotecii Naționale a României (BNaR) și a divulgat-o public.

A divulgat public o informație pe care a obținut-o exclusiv prin prisma atribuțiilor de serviciu, informația nefiind publică și nici destinată publicității”, a spus Șercan.

Jurnalista a precizat ce se scrie în cererea pe care a făcut-o către instituția condusă de Adrian Cioroianu.

Emilia Șercan a subliniat că informațiile din cerere nu reprezintă o informație publică și este protejată de Regulamentul General privind Datele Personale (GDPR).

Vă reamintim că după ce jurnalista Emilia Șercan a reclamat că în sălile Bibliotecii Naționale cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la temperaturi de 16,6 grade, directorul instituției, Adrian Cioroianu, a atacat-o pe aceasta și, mai mult, a făcut public, pe Facebook, ce informații a cerut de la bibliotecă.

Din cauza frigului, o singură sală de lectură este deschisă, la etajul I.

În replică, directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, a acuzat-o pe jurnalistă că minte: Citește și:

Lasă un răspuns