Nu e nevoie de un sat ca să crești un copil în Grecia. Ci doar de 233.000 de euro (presă)

Spread the love

Este nevoie de un sat pentru a crește un copil, spune vechiul proverb african.

În prezent, se estimează că un copil din Grecia te costă aproximativ 13.

000 de euro pe an pentru a-l crește, scrie presa elenă.

În practică, un copil dintr-o familie grecească medie va costa acea familie 233.

000 EUR până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Și asta explică, cel puțin parțial, de ce grecii au mai puțini copii decât oricând.

În 2022, în țară s-au născut 76.

095 de copii, adică cu 10,8% mai puțin decât anul precedent, dar și cei mai puțini din 1932 încoace.

O analiză a datelor de la Autoritatea de Statistică Elenă (ELSTAT) arată că cheltuielile lunare ale unui cuplu mediu în 2022 au fost de aproximativ 1.

340 EUR, în timp ce gospodăria medie cu un copil a cheltuit 2.

385 EUR pe lună.

Luând în considerare inflația din 2023, se estimează că a avea un copil va adăuga o medie de 12.

941 EUR pe an la bugetul unei gospodării.

Prin urmare, familia greacă medie va fi cheltuit aproximativ 233.

000 de euro în banii de astăzi până când copilul lor va ajunge la maturitate.

Aceasta este o estimare destul de conservatoare a costurilor, deoarece datele ELSTAT măsoară cheltuielile gospodăriilor cu copii până la vârsta de 16 ani, fără a ține cont de costurile ridicate ale școlii care sunt suportate în mod tradițional de familii.

La nivel european, însă, un studiu realizat de neobanca germană N26 estimează că este nevoie de 240.

000 de euro pentru a acoperi costurile unui copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani.

Privind datele de-a lungul timpului, putem observa că costul creșterii unui copil în Grecia nu s-a schimbat semnificativ față de acum 15 ani.

Totuși, ținând cont de scăderea semnificativă a veniturilor în această perioadă, este clar că povara asupra bugetelor familiei este acum considerabil mai mare.

„Cea mai mare cheltuială pentru părinți este cu siguranță educația”, spune Markella Dimou, editor al revistei pentru părinți Talcmag.

„Fie că este vorba de învățământ privat sau public, costul școlii și activităților extracurriculare este foarte mare”În primul an de viață al unui copil, costurile pot depăși 3.

000 până la 4.

000 de euro, deoarece proaspeții părinți trebuie să plătească pentru jucării, vizite frecvente la pediatru, haine, scutece și lapte.

În plus, prețul laptelui pentru copii în Grecia este de trei ori mai mare decât în alte țări europene, potrivit Comisiei Elene pentru Concurență.

Decizia recentă de majorare a indemnizației de naștere de la 2.

000 EUR la 2.

400 EUR pentru primul copil este așadar binevenită, dar încă nu acoperă toate costurile.

Odată cu revenirea mamelor la muncă, cheltuielile familiei cresc semnificativ, mai ales dacă nu există bunici care să aibă grijă de copii.

O dădacă cu normă întreagă este plătită în jur de 750-850 EUR pe lună, în timp ce dacă nevoile familiei necesită o dădacă cu normă parțială, este în jur de 400-550 EUR pe lună, sau 6-7 EUR pe oră.

Chiar și pentru copiii care frecventează creșele și grădinițele municipale, costul meselor depinde de venitul familiei și variază în general între 60 EUR și 160 EUR pe lună.

Taxele pentru grădinițele private sunt în medie de 4.

000 EUR pe an.

În prezent, în Grecia există 159 de școli primare private, 98 de școli secundare private și 93 de licee private și, conform celor mai recente date disponibile, aproape 60.

000 de elevi frecventează aceste școli.

Taxele lor anuale de școlarizare încep de la aproximativ 4.

000 de euro și pot ajunge până la 14.

000 de euro pe an la cele mai scumpe școli private, fără a include alte costuri, cum ar fi cărțile, taxele de autobuz, uniformele, mesele la cantină etc.

Marina are trei copii – de 7, 8 și 10 ani – și știe foarte bine că ea este excepția.

Sunt puțini „curajoși” care au trei copii în aceste zile, cifrele Eurostat arătând că există mai puțin de 170.

000 de astfel de gospodării în toată Grecia.

Deși copiii ei merg la școala publică, Marina spune că plătește 150 de euro pe lună pentru lecțiile de pian și 75 de euro pentru karate.

„Nu sunt doar costurile financiare, părinții de astăzi poartă o mulțime de poveri pe spate”, spune ea, descriind viața de zi cu zi a cuplului care nu are nici un ajutor de la bunic.

În majoritatea familiilor grecești, însă, ajutorul bunicilor este considerat esențial, întrucât este normal ca bunicile să fie „recrutate” de îndată ce mama se întoarce la muncă.

Dar contribuția generației anterioare la creșterea copiilor nu se termină aici.

„În ultimii ani, costul hranei copiilor a fost și el o problemă, dar majoritatea familiilor sunt mai preocupate de costul școlii, deoarece bunicii cumpără mâncarea copiilor de regulă.

„În Grecia, bunicile și bunicii se simt foarte vinovați și nu îndrăznesc să plece într-o excursie când familia are nevoie de ei.

Artemis are un fiu în vârstă de 12 ani și plătește aproximativ 270 de euro pe lună pentru lecții private, cursuri de limba engleză și activități sportive, iar alimentele îi iau în jur de 500 de euro pe lună

Lasă un răspuns